Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Sabtu, 19 Mac 2011

[Kemas Kini] Jurublog Pro-PR Ditahan Polis Kerana Hasutan ("Fitnah" VVVVIP??)Artikel Hanief yang menyentuh isu sensitif.

Saya buka Facebook/Twitter sebentar tadi, terbaca beberapa status YB Tian Chua yang memerihalkan penahanan jurublog Hanief oleh polis dan MCMC. Beliau turut menyiarkan wajah pegawai MCMC yang turut terlibat dalam penahanan jurublog tersebut. Hal yang sama turut disentuh oleh beberapa jurublog termasuk Topeng Perak di FB. Seperti dijangkakan, jurublog Hanief ditahan kerana hasutan. Semuanya berkemungkinan besar gara-gara artikel di atas (klik "screenshot"). Sebenarnya kiriman dalam "screenshot" itu hangat diperkatakan di blog pro-UMCO sejak berminggu-minggu yang lalu. Malah, beberapa jurublog pro-UMCO telah membuat laporan polis berkaitan dengan kiriman tersebut. Pada1 Mac lalu, saya ada menyentuh hal ini dalam kiriman: Adakah Jurublog Ini Bakal Menerima Nasib Seperti Aduka Teruna?.

Berkaitan dengan "screeshot" di atas, jurublog Hanief ada menyentuh tentang skandal yang membabitkan seorang raja. Saya pautkan sedikit tulisan saya sebelum ini: Yang gerunnya, kandungan kiriman blog seperti dalam "screenshot" di atas dengan jelas menyentuh dan menyebut nama sultan yang dikaitkan dengan skandal seks. Malah frasa "Saya dahagakan Republik Malaysia jika..." sudah cukup mengerikan. Bukankah itu mencari nahas? 

Malah saya turut menyatakan bahawa Jika dikatakan hujah mereka (jurublog yang menyentuh isu tersebut-rujuk screenshot) hanya bersandar pada gosip dan prasangka ada benarnya, kerana rata-rata blog PR yang menyentuh hal ini tidak mempunyai bukti untuk membuktikan dakwaan mereka. Dapatkah mereka membuktikan dakwaan dan gosip tersebut apabila diminta berbuat demikian? Malah, jurublog elit PR pun tidak mengaitkan secara langsung sesuatu isu tanpa mempunyai bukti yang kukuh. Dari satu segi, mungkin hal-hal sebegini perlu dipandang serius oleh jurublog yang mahu menulis tentang isu-isu sensitif.

Berdasarkan artikel jurublog muda pro-PR ini yang turut memautkan beberapa artikel daripada blog yang lain, saya kira mungkin ada beberapa lagi jurublog yang bakal ditahan kerana isu yang sama.

P/s: Hati-hati apabila menulis!

* Jurublog: Anda berminat dengan artikel ini? Ambillah, tampallah, namun berilah kredit kepada blog ini. Terima kasih.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH