Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 22 Ogos 2013

Cadangan Ujian Dara Cetus Kemarahan
[HM] Prabumulih (Indonesia): Ketua Pendidikan daerah ini semalam mencetuskan kemarahan selepas mencadangkan pelajar perempuan menjalani ujian dara sebelum dibenarkan memasuki sekolah menengah tinggi.

Aktivis menuduh Muhammad Rasyid mempromosikan ‘keganasan seksual terhadap wanita’ selepas dia menyarankan rancangan itu berikutan penahanan enam pelajar sekolah tinggi yang terbabit dalam pelacuran. 

“Jika diluluskan, ujian dara akan dilaksanakan tahun depan,” kata Muhammad yang juga Ketua Pendidikan daerah Prabumulih di Sumatera. 

Ujian itu akan dijalankan kepada pelajar yang memasuki sekolah menengah tinggi.

Di Indonesia, pelajar sekolah menengah tinggi berusia antara 16 hingga 19 tahun. 

“Kami akan cuba memasukkan rancangan itu dalam belanjawan 2014,” katanya mengenai cadangan itu. 

Dia bagaimanapun berkata, ia perlu mendapat kelulusan datuk bandar dan majlis tempatan. 

“Kami akan menjalankan ujian itu setiap tahun,” katanya. 

Cadangannya itu mencetuskan kemarahan dengan Menteri Pendidikan Mohammad Nuh berkata: “Jika kamu mahu melindungi anak kamu daripada pengaruh negatif, terdapat cara lain. Ujian dara bukan caranya.” 

Cadangan Muhammad turut dikritik kumpulan hak asasi manusia yang menyifatkannya sebagai penindasan terhadap kaum wanita. 

“Ujian dara adalah satu bentuk diskriminasi dan merendahkan martabat wanita,” katanya. 

Timbalan Datuk Bandar Ardiansyah Fikri berkata, pihak berkuasa tempatan tidak akan menyokong cadangan itu. 

Bagaimanapun, katanya, program pendidikan dan keagamaan sedang dibincangkan bagi menangani masalah sosial di kalangan pelajar di bandar raya itu. - AFP


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH