Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Rabu, 21 Ogos 2013

Prof Agus Jawab Kenyataan Timbalan Menteri Besar KelantanKenyataan TMB Kelantan di sini.

[FB Prof Agus] Apabila TMB menjawab posting saya tentang isu Kelantan dalam Malaysian Insider hari ini, empat perkara tersentap di hati saya. Pertama, jawapan beliau adalah self-indulgent (syok sendiri). Justeru syok sendirilah, maka jawapan yang beliau berikan penuh fantasi dan terkeluar dari isu sebenar yang saya timbulkan. 

Apakah isu sebenar yang saya timbulkan? Isu yang saya timbulkan ialah soal pembangunan negeri, yakni lebuh raya rakyat, stadium dan bekalan air bersih. Saya tidak sentuh langsung soal pelantikan Datuk Husam kerana itu adalah soal parti yang di luar dari keperluan dan keprihatinan saya. Yang saya pentingkan ialah kemudahan yang diperlukan oleh rakyat untuk tindakan kerajaan negeri, bukannya soal pelantikan Datuk Husam.

Jika betullah saya menulis tentang perasaan tidak puas hati saya berkenaan dengan pelantikan Datuk Husam, boleh TMB bagitahu saya bila saya tulis hal ini? Di mana saya tulis? Untuk pengetahuan TMB, usahkan untuk menulis hal ini, bercakap dan mengulas hal ini pun saya tidak berminat. Justeru TMB mempunyai famtasi yang tinggi dalam soal ini, sebab itulah saya katakan beliau syok sendiri.

Kedua, jawapan TMB tersebut menunjukkan sikap tergesa-gesa beliau dalam memberikan respons kepada kenyataan saya. Saya bertanya: adakah TMB membaca posting saya sebelum membuat kenyataan balas atau sekadar cakap dengar sahaja? Justeru tergesa-gesalah jawapan TMB tiada roh dalam memahami denyut nadi rakyat. Yakinlah majoriti rakyat bukan sekadar jemu, tetapi sudah jenuh untuk bercakap soal pembangunan yang dijanjikan oleh kerajaan negeri. Saya sendiri juga bukan sekadar letih, tetapi sudah lelah, semput nafas untuk bercakap soal pembangunan Kelantan. 

Ketiga, jawapan TMB tersebut meyakinkan saya bahawa beliau ‘semakin alergik’ kepada teguran dan kritikan. Kata Aritotle, jika tidak mahu ditegur dan dikritik “do nothing, say nothing and be nothing.” Sekarang ini TMB sudah berada dipuncak sebagai pemimpin kerajaan negeri, maka bersedialah sedikit untuk ditiup angin. Jika angin sepoi-sepoi pun sudah dianggap ribut, maka susahlah untuk TMB mendaki lebih tinggi lagi mendokong hasrat rakyat.

Keempat, jikalah ini jawapan yang diberikan dalam peperiksaan, maka markah yang saya berikan kepada jawapan TMB ialah OUB (out of bound). Tergelincir! Jika saya mahu ulas hal ini, teruk jadinya. Maka, biarlah saya sekadar menjelaskan apakah yang OUB itu? OUB itu ialah apabila 'kita' tidak menjawab perkara yang ditanya? Misalnya, soalan saya ialah “mengapakah kerajaan Kelantan lewat melaksanakan janji untuk melaksanakan lebuh raya rakyat?” Jawapan yang diberikan ialah “kerana Agus tidak puas hati Datuk Husam tidak dilantik menjadi Exco.” Aduh, berat jawapan itu? Lain ditanya, lain yang dijawab.

Begitulah juga dengan jawapan TMB kepada kenyataan saya. Jawapannya cuba mengaitkan pelantikan Datuk Husam dengan perkenan Tuanku Sultan, sedangkan saya langsung tidak menyentuh hal tersebut. Pada saya, jawapan dan respons sebegini tidak beretika dan menunjukkan tahap ‘keupayaan’ .... yang sekiranyalah terjadi kepada pelajar saya, pastinya saya akan memberi tugasan tambahan (extra assignment) sebelum saya menilai sekali lagi untuk menggagalkannya.

Sambung baca di sini. - 21/8/13


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH