Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Rabu, 28 Ogos 2013

PIBG SK Seri Pristana Mahu Sekolah Jawab Kontroversi Terkini[TMI] Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Seri Pristana mahukan jawapan daripada pentadbiran sekolah mengenai tuduhan intimidasi terhadap beberapa murid sehingga menyebabkan tiga murid bukan Islam ditukarkan ke sekolah lain oleh ibu bapa masing-masing.

Mendakwa tidak tahu mengenai pertukaran itu, Pengerusi PIBG, Hussein Mohd Ariff, memberitahu The Malaysian Insider bahawa mereka akan bertemu dengan pihak pengurusan sekolah esok.

Semalam dilaporkan sekurang-kurangnya tiga murid bukan Islam keluar dari sekolah di Sungai Buloh itu dan 10 lagi akan mengikut jejak langkah berkenaan untuk bertukar ke sekolah lain.

Ini adalah akibat daripada tuduhan intimidasi selepas kejadian bilik persalinan sekolah itu jadi kantin tersebar luas di laman sosial Facebook.

Tiga murid terbabit mendakwa mereka diintimidasi dan dibuli oleh pihak berkuasa sekolah selepas isu murid bukan Islam diarahkan makan pada waktu rehat di bilik persalinan diketahui umum.

Ia turut mendedahkan bahawa ibu bapa 10 lagi murid bukan Islam akan menukarkan anak mereka ke sekolah lain selepas seorang penjaga mendakwa diugut oleh guru besar apabila menuduh ada orang yang tidak dikenali mengambil gambar anaknya sebanyak dua kali dalam kawasan sekolah.

Hussein melahirkan rasa tidak percaya atas perkembangan terbaru itu.

“Ini semua baru untuk saya. Saya menjangkakan sekolah akan memaklumkan kepada saya dan ahli jawatankuasa lain mengenai kejadian ini pada Khamis,” katanya menerusi sistem pesanan ringkas kepada The Malaysian Insider.

“Saya tidak faham mengapa isu ini perlu dipanjangkan,” katanya.

Setiausaha Kebangaan Malaysia Tamilan Today Welfare, K Gunasegaran, berkata semua ibu bapa hilang kepercayaan kepada guru besar dan guru.

“Kami tidak melihat cara lain oleh kerana murid diganggu dan dibuli di sekolah, hanya kerana ibu bapa mereka bersuara,” katanya.

Terdapat 25 murid bukan Islam di sekolah yang mempunyai 1,400 murid itu.

Sekurang-kurangnya 10 ibu bapa membuat laporan polis terhadap sekolah itu atas aduan yang hampir sama iaitu anak mereka diintimidasi dan dibuli, tetapi polis berkata tidak ada niat jenayah dalam aduan itu dan perkara itu dipindahkan ke Jabatan Pelajaran.

Seorang bapa, V Kumancan, turut ditahan dua hari lalu atas tuduhan mengugut guru besar sekolah, Mohd Nasir Mohd Noor.

Kumancan dituduh datang ke sekolah pada 25 Julai jam 2.30 petang, tetapi beliau menafikan tuduhan itu dan berkata sedang bekerja pada waktu itu.

Bapa berusia 31 tahun itu yang buat masa ini dibebaskan atas jaminan polis, dijangka didakwa atas tuduhan intimidasi jenayah tidka lama lagi.

Kumancan turut membuat laporan polis pada 30 Julai terhadap Mohd Nasir dan sekolah atas tuduhan mengambil gambar anak perempuannya yang berusia 10 tahun di sekolah, menuduh perbuatan itu berlaku dua kali pada 29 Julai, empat hari selepas kejadian makan dalam bilik persalinan itu didedahkan oleh Guneswari Kelly.

Guneswari sejak kejadian itu memindahkan anak perempuannya ke sekolah Tamil selepas murid sembilan tahun itu dikatakan didera secara lisan oleh beberapa guru di sekolah itu. – 28 Ogos, 2013.Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH