Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Jumaat, 30 Ogos 2013

[PANAS] Artis Jelas Kontroversi Lukisan "I is for Idiot"Artis: 'I for Idiot' Rujuk kepada George Bush

[MK] Karya seni 'I is for Idiot' (I untuk bahlul) yang dirampas polis kerana didakwa menghina Islam sebenarnya merujuk kepada peristiwa serangan Amerika Syarikat (AS) di Iraq semasa pentadbiran Presiden George W Bush, jelas senimannya.

Justeru, kata Anurendra Jegadeva, beliau tidak berniat menghina Islam tetapi menunjukkan pendirian berbeza sebagai kebersamaan dengan "warga jalanan Iraq", yang kebanyakannya orang Islam.

Beliau juga menjelaskan ayat al-Quran yang digunakan sebagai mewakili rakyat Iraq. Ia juga diterbalikkan bagi menggambarkan keadaan dunia ketika itu.

"Perkara ini dilakukan, dengan niat, untuk menggambarkan keadaan dalam sejarah dunia apabila semuanya dilihat secara terbalik," katanya.

"Oleh itu, dalam kes menterbalikkan ayat itu, tiada sebarang niat jahat atau nakal dengan sebarang cara untuk menghina atau memperkecilkan agama," katanya dalam kenyataan.

Polis semalam mengambil sebuah karya Anurendra yang dipamerkan dalam pameran M50 Selamat Hari Malaysia untuk siasatan terhadap dakwaan menghina agama.

'I is for Idiot' sebahagian daripada siri karya 'ABC For The Middle-Age Middle Classes' (ABC untuk kelas menengah Zaman Pertengahan), diambil daripada Publika Mall, tempat ia dipamerkan.

Difahamkan laporan polis dibuat semalam terhadap 'I is for Idiot' atas dakwaan menghina Islam, antaranya berhubung tulisan bissmillah dalam bahasa Arab. - 30/8/13


Kemas Kini

Nazri Sahkan, ‘I for Idiot’ Ditarik Balik, Polis Sedang Siasat

[TMI] Datuk Seri Nazri Aziz hari ini mengesahkan kementeriannya, Pelancongan dan Kebudayaan secara rasmi telah menarik balik lukisan "I For Idiot" yang dikatakan menghina agama Islam.

Menurut beliau, ketika pihak penganjur datang kepada kementeriannya untuk memohon permit pameran, mereka tidak menunjukkan kesemua lukisan termasuk karya tersebut.

"Kita tidak tahu mereka menipu ketika dibentangkan kepada Balai Seni Visual, kita tidak ditunjuk dengan lukisan seperti itu," kata beliau kepada Wartawan selepas merasmikan pelancaran 50 tahun ulang tahun Muzium Negara di Kuala Lumpur.

Tegasnya, kini perkara itu berada dalam siasatan polis.

"Perkara ini sudah dibawa ke pihak polis biar mereka menyiasat hal tersebut, kita tidak akan mengenakan apa-apa tindakan selain dari menarik palik pameran karya tersebut.

"Apa yang penting sekarang karya tersebut sudah digantung dan sekiranya mereka tetap berdegil mempamerkan maka kita tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan lagi tegas," katanya lagi.

Khamis lalu, polis telah merampas lukisan Anurendra Jegadeva yang dipamerkan di pameran M50 Selamat Hari Malaysia selepas menerima laporan ia menghina Islam.

Pameran yang diadakan di pusat beli belah Publika dekat Solaris Dutamas itu adalah sebahagian dari festival seni yang bermula Isnin lalu dan bakal berjalan ke seluruh negara sempena sambutan 50 tahun Malaysia.

Ia dianjurkan oleh Balai Seni Visual Negara di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan di mana lebih 40 galeri senilukis seluruh negara mengambil bahagian untuk melahirkan kesedaran tentang Hari Malaysia.

Anurendra dalam kenyataannya menafikan mempunyai sebarang niat untuk menghina Islam kerana lukisan itu adalah lambang solidariti untuk mangsa perang di Iraq. – August 31, 2013.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH