Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Khamis, 3 Oktober 2013

Kos Hari Belia Negara 2012: Selepas Tipu, Kerajaan BN Bohong Lagi - DAP[RK] KUALA LUMPUR, 3 OKTOBER: Kos penganjuran Hari Belia Negara 2012 (HBN2012) sebenarnya adalah berjumlah RM67.61 juta, bukannya RM55 juta seperti yang diumumkan Kementerian Belia dan Sukan sebelum ini.

Ahli Parlimen DAP Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong yang mendedahkan pembohongan berulang kerajaan BN itu, berkata merujuk kepada laporan Ketua Audit Negara, terdapat sejumlah wang RM12.61 juta telah dibelanjakan kementerian itu.

“Wang itu adalah wang Program Pemberian Bantuan yang kemudiannya disalurkan ke penganjuran HBN2012 melalui badan belia seperti Majlis Belia Malaysia.

“Laporan audit juga menyatakan akibat daripada pemberian wang itu, maka “jumlah perbelanjaan sebenar HBN2012 yang dilaporkan kementerian ternyata kurang,” jelasnya yang mendesak kerajaan menjelaskan fakta sebenar mengenai kos penganjuran HBN2012.

Pengarah Pendidikan Politik Kebangsaan DAPSY itu juga berkata, ini bermakna kos sebenar HBN2012 meningkat daripada kos asal iaitu RM15 juta kepada RM55 juta, kini meningkat lagi kira-kira 23 peratus menjadikannya kos penganjuran HBN2012 RM67.61 juta.


Menurut Steven, sebelum ini kos asal HBN2012 yang diperuntukkan Kementerian Belia dan Sukan ialah RM15 juta.

“Kemudian, bekas Menteri Belia dan Sukan Ahmad, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata bahawa hari belia mendapat tajaan swasta berjumlah RM28 juta dan pada mesyuarat Parlimen lalu, kementerian itu memohon lagi belanja lebih melalui perbekalan tambahan (supplementary budget) sebanyak RM12 juta.

“Kini, mengikut laporan Ketua Audit Negara, rupa-rupanya ada lagi sebanyak RM12.61 juta yang dibelanjakan untuk majlis itu,” jelas beliau.

Sehubungan itu, beliau mendesak Menteri Belia dan Sukan yang baru, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menjawab beberapa lagi persoalan yang belum selesai.

“Mengapa kos HBN2012 meningkat begitu mendadak dari perancangan asal RM15 juta sehingga kini RM67.61 juta?

“Kami juga mahu kementerian senaraikan pecahan kos HBN2012 termasuk senarai penaja dan kontraktor yang terbabit, jenis kerja dan kos setiap satu dan satu lagi soalan saya, adakah kos lain yang disembunyikan kementerian yang belum dilaporkan kepada umum?,” tambah beliau.- 2/10/13


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH