Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Jumaat, 29 Jun 2012

[PANAS] Dokumen Sulit Negara Dijual, Dimuat Naik ke Laman Berita Antarabangsa[KD] KUALA LUMPUR 29 Jun: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sekali lagi didesak memulakan siasatan mengenai penjualan dokumen sulit pertahanan negara kepada syarikat pembuat senjata Perancis.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mengulang desakan ini sambil mendedahkan dokumen 97 yang dirampas polis Perancis daripada syarikat senjata Perancis, Thales International.

Menurutnya, dokumen itu adalah satu daripada 153 dokumen yang dimuat naik laman Asia Sentinel.

Katanya, jika benar Zahid tiada maklumat (mengenai penjualan dokumen itu), siasatan segera harus dibuat.

“Mahkamah Perancis ambil masa dua tahun untuk kumpul maklumat sebelum mulakan siasatan, tapi beliau (Zahid) terus kata tiada kes mahkamah. Mengapa dia bersikap demikian?” soalnya.

Tian merujuk ucapan penangguhan Zahid di Parlimen Selasa lalu yang mengatakan kerajaan tiada maklumat tentang penjualan dokumen sulit pertahanan negara kepada negara asing.

Kata Tian, dokumen 97 tersebut jelas menunjukkan peranan Terasasi (Hong Kong) Ltd dalam memberi maklumat sulit itu kepada Thomson CFS Asia, syarikat induk sebelum menjadi Thales International dan DCNS.

“Bahagian 95 hingga 128 dokumen 97 jelas menunjukkan laporan pertama Terasasi kepada Thomson CFS Asia bertarikh 2 Februari 2001 yang menyenaraikan pesaing kepada tawaran Perancis.

“Ia adalah analisis terperinci Tentera Laut Malaysia mengenai kekuatan yang ditawarkan Belanda, Jerman-Turki, Rusia dan Korea Selatan.

“Jadi, Terasasi sebagai agen pihak Malaysia telah bekerja untuk syarikat Perancis dengan memberikan maklumat ini kepada mereka,” jelasnya pada sidang media di Parlimen.

Tian berkata, selain peranan Terasasi, dokumen 97 juga menyatakan Umno sebagai penerima faedah terbesar dari urus niaga itu.

“…Selain daripada individu, parti pemerintah (Umno) adalah penerima faedah terbesar. Perunding sering digunakan sebagai agen rangkaian politik untuk memudahkan pemindahan wang dan menerima komisyen…,” bahagian 18 dokumen itu dipetik.
 
 Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH