Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , , ,

Khamis, 1 Ogos 2013

Sindiran Pedas Akhbar Singapura tentang Kes Pembunuh Upahan di Malaysia
Blogger mesra UMNO meroyan dan mengamuk sakan apabila sebuah akhbar Singapura memilih tajuk "Welcome to Malaysia where death is cheap and staying alive is coastly". Ada yang meminta kerajaan Malaysia membuat protes terhadap kerajaan Singapura kerana isu tersebut.

Secara sinisnya, berita ini bermaksud upah untuk pembunuh upahan jauh lebih murah daripada kos untuk menjamin keselamatan seseorang. Menurut dakwaan seorang penyiasat persendirian, kos pembunuh upahan untuk satu tugasan hanya sekitar 2000 dolar Singapura (RM5000) di Malaysia. 

Secara perbandingan, seorang lelaki yang terselamat daripada jenayah tembakan terpaksa membelanjakan sekitar 3200 dolar Singapura sebulan untuk mengupah pengawal keselamatan bagi menjamin keselamatan dirinya.

Walaupun kejadian pembunuhan kian menjadi-jadi di Malaysia, penyiasat persendirian yang dikenal sebagai Mr Jay memberitahu warga Singapura supaya tidak bimbang kerana pembunuh upahan ini hanya menyasarkan individu tertentu, bukannya secara rambang.-DCM


P/s: Jangan cepat menyalahkan akhbar luar negara walaupun berita itu memberikan persepsi buruk kepada Malaysia. Persoalannya, salahkah laporan itu?

Kerajaan Malaysia perlu mengambil tindakan pantas bagi menangani kes jenayah ini agar bukan sahaja pelancong asing berasa selamat, malah penduduk di negara ini tidak berasa panik.

Kenal pasti punca masalah, ambil tindakan drastik, bukannya menyalahkan pembubaran ISA atau Akta Ordinan Darurat. Berapa kerat pesalah ISA dan Ordinan Darurat yang ditahan kerana kesalahan senjata api? Apa relevan ISA digunakan untuk mengekang jenayah pembunuh upahan? Adakah polis dapat mengenal pasti pembunuh upahan lebih awal dan menahannya di bawah ISA? Jika polis dapat mengenal pasti pembunuh upahan lebih awal, maka tanpa ISA pun jenayah ini dapat ditangani! Apa relevan Akta Ordinan Darurat 1969 sedangkan kita ada pelbagai akta yang khusus termasuklah bagi kesalahan pemilikan senjata api, dan bunuh? Janganlah menggunakan akta yang zalim yang membenarkan orang ditahan tanpa bicara dan bukti yang kukuh.

Dari segi punca, bukankah senjata api yang digunakan dan sebahagian pembunuh upahan seperti yang didakwa sesetengah pihak diseludup dari luar negara? Jadi, salah satu puncanya ialah kebocoran di pintu sempadan. Adakah ada elemen rasuah di sana atau sempadan negara tidak dikawal dengan rapi sehingga berlaku pencerobohan seperti di Lahad Datu? 

Bagi TM, pihak berkuasa perlu memainkan peranan utama mereka, iaitu menjaga keselamatan rakyat dan negara bukannya menumpukan perhatian pada isu remeh yang melibatkan ahli politik dan sebagainya. Tangani segera penularan jenayah berat yang kian berleluasa kerana hal itu mencemarkan imej Malaysia sebagai Negara Paling Selamat di Asia Tenggara. Bukankah mereka juga menguar-uarkan bahawa Malaysia paling selamat di Asia Tenggara, ke-19 terselamat di dunia?

Kemas Kini:

Bukan RM5000 tetapi RM1000 sahaja!!!


  1. bagus lah buat berita mcm gitu biar diorg tak berani nk duduk malaysia tau beli tanah2 orang malaysia tuk duduk disini...

    gravatar Comment by kutoOobambOo @ Khamis, Ogos 01, 2013 4:41:00 PTG      
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH