Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 12 November 2015

BN Selangor Akur Jika Pusat Mahukan Kerajaan Perpaduan - PenyelarasPenyelaras ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) Selangor Nadzari Ahmad Dahlan tidak menolak kebarangkalian wujudnya kerajaan perpaduan antara Umno dan PAS di negeri itu, namun ianya terpulang kepada kepimpinan pusat parti. 

Beliau berkata, situasi di Selangor hari ini menunjukkan kewujudkan kerajaan perpaduan antara DAP, PAS, dan PKR, dan tidak mustahil perkara seumpama itu boleh berlaku antara PAS dan Umno. 

"Kita akur dengan keputusan pusat, apa yang dibuat pusat kita akan akur.

"Apa yang ada sekarang di Selangor adalah kerajaan perpaduan," katanya merujuk kepada kerjasama politik parti pemerintah negeri antara PKR, DAP, dan PAS susulan pembubaran Pakatan Rakyat. 

"Bukan satu yang asing di Selangor wujudnya kerajaan perpaduan, sekarang yang ada bukan 1 parti tapi sudah 4 parti yang bertelagah," katanya lagi. 

Adun Batang Kali itu berkata, perpaduan antara PAS dan Umno di negeri itu tetap terpulang kepada pendirian kepimpinan pusat. 

"Kita tidak boleh menolak sebarang kebarangkalian kerana ia pernah berlaku sebelum ini.

"Jadi kita dah ada pengalaman, sama ada ia akan berlaku itu keputusan pusat," katanya, dan menambah, kepimpinan parti di peringkat negeri tidak seharusnya melangkaui kepimpinan di peringkat pusat berhubung perkara itu. 

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar sebelum ini menafikan dakwaan yang parti itu didatangi Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk membentuk kerajaan perpaduan tahun lepas. 

Katanya, idea itu sendiri "tidak logik" kerana kekurangan bilangan kerusi dalam kalangan wakil rakyat Umno.

Umno Selangor mempunyai 12 daripada 56 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) sementara PAS mempunyai 15, sebelum 2 daripadanya menyertai kumpulan serpihan, Parti Amanah Negara (Amanah).

"12 tambah 15, jadi 27. Dengan 27 (kerusi) tidak boleh tubuhkan kerajaan.

"Saya tidak tahu apa. Tetapi secara logiknya, ikut fahaman orang biasa, bagaimana hendak tubuhkan sebuah kerajaan negeri dengan 27 (kerusi)?" soalnya. 

Majoriti mudah 29 wakil rakyat dalam badan perundangan Selangor diperlukan untuk membentuk kerajaan negeri.

DAP ketika ini memegang kerusi terbanyak dengan 15, diikuti sekutunya PKR dengan 13.

PAS mempunyai 13 kerusi selepas 2 wakilnya menyertai Amanah. Satu lagi kerusi dipegang calon bebas, bekas menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim yang meninggalkan PKR.

Dakwaan Hadi mahu membentuk kerajaan perpaduan PAS-Umno di Selangor dibuat bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa.

Husam berkata, Hadi membawa perkara itu ketika kemelut pertukaran menteri besar baharu Selangor tahun lepas, sambil menambah, presiden parti Islam itu mengaku rancangannya di depan beberapa ahli parti. – The Malaysian Insider/12 November, 2015.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH