Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 16 November 2015

Lim: Gaji KM Pulau Pinang Paling Rendah di Negara Ini
Diasak rasional di sebalik kenaikan 100 peratus gaji untuk anggota exco kerajaan negeri, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata beliau adalah ketua menteri yang palng rendah gaji di negara ini.

Lim berkata tidak ada kenaikan gaji untuk jawatan ketua menteri kerana tidak ada kenaikan gaji bagi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Tetapi sebab utama kenaikan gaji (untuk ahli exco) ialah kita melakukannya sejajar dengan Selangor (pada 2013) dan negeri maju yang lain seperti Sarawak," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Beliau berkata beliau bersedia untuk berdepan dengan kritikan mengenai keputusan kerajaan negeri untuk mengkaji semula gaji wakil rakyat negeri itu.

"Kami sedar bahawa masa tidak begitu sesuai, tetapi kami perlu lakukannya kerana kos sara hidup meningkat," katanya.

Selaku, ketua menteri, Lim menerima gaji pokok sebanyak RM14,000 sebulan.

Namun, sebagai ADUN Air Putih, beliau turut menikmati kenaikan daripada RM6,000 kepada RM11,250. Kerajaan negeri meluluskan kenaikan gaji 87 peratus kepada semua ADUN.

Jika pindaan kepada Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Saraan) Pulau Pinang, 1980 diluluskan pada Jumaat ini, ahli-ahli exco kerajaan negeri akan menikmati 100 peratus kenaikan gaji pokok, daripada RM6,109.29 kepada RM12,109.29.

Kenaikan gaji akan berkuatkuasa mulai 1 Jan tahun depan. Kenaikan gaji terakhir bagi 40 wakil Dewan Undangan Pulau Pinang adalah pada tahun 2013.

Sementara itu, elaun ketua pembangkang negeri Datuk Jahara Hamid juga akan meningkat, sebanyak 50 peratus, iaitu daripada RM2,000 kepada RM3,000.

Gaji pokok Speaker Law Choo Kiang pula dikaji semula daripada RM6,109.29 kepada RM12,109.29. - Malaysia Kini/16/11/15

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH