Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Jumaat, 17 Disember 2010

[Kemas Kini] Anak Ahli Fizik Nuklear Britain Hadapi Hukuman Gantung di Malaysia


 
Shivaun Orton bersama dengan anaknya.

DM melaporkan bahawa anak perempuan seorang ahli fizik nuklear terkemuka Britain kini berhadapan hukuman mati selepas ditangkap atas tuduhan mengedar dadah di Malaysia.

Shivaun Orton, 41, ditahan selepas polis merampas sejumlah ganja, amfetamin, ekstasi, dan heroin bernilai lebih RM100 ribu di sebuah resort percutian milik bersama dengan suaminya, seorang warganegara Malaysia, iaitu Abdul Harris Fadilah, 46.

Ibu dua kepada dua orang anak remaja ini merupakan anak kepada mendiang Mike Orton dan Shirley Orton 67. Mike Orton merupakan saintis terkemuka yang pernah bekerja di Atomic Weapons Research Establishment di Aldermaston, Berkshire selama 36 tahun. Beliau meninggal dunia pada usia 72 tahun akibat kanser pada April tahun lalu. Hasratnya untuk bertemu dengan Shivaun tidak tercapai sehingga ke akhir hayatnya.

Mike Orton
Menurut laporan akhbar, hubungan Shivaun dengan kedua-dua ibu bapanya renggang. Shivaun tidak pernah menghubungi atau berkomunikasi dengan keluarganya lebih daripada lima tahun.

Pemilikan dadah jenis ganja, amfetamin, dan ekstasi membawa hukuman penjara seumur hidup di Malaysia, namun pemilikan heroin melebihi 15 gram membawa hukuman gantung sampai mati.

Berdasarkan laporan, Shivaun dikatakan mengakui lima pokok ganja yang ditemukan di biliknya adalah untuk kegunaan peribadi, namun menafikan bahawa heroin yang ditemukan di resort itu miliknya. 


Menurut DM, laporan akhbar di Malaysia menyatakan bahawa suami Shivaun, Abdul Harris Fadilah, yang turut ditahan, didakwa mengaku bahawa heroin seberat 225 gram itu ialah miliknya.

Pasangan yang memiliki dua orang anak lelaki berusia 14 dan 16 tahun itu mengusahakan Resort Ranting yang menawarkan bilik sewa kepada pelancong. Penahanan mereka adalah hasil maklumat orang awam./www.duniacacamarba.blogspot.com

Baca lanjut di sini.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH