Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 20 Disember 2010

Pengambilan Suplemen Vitamin Boleh Mudaratkan Kesihatan Anda!


DM menyiarkan sebuah artikel yang menyentuh pendapat pakar perubatan yang mendakwa pengambilan sesetengah vitamin atau secara berlebihan boleh mudaratkan kesihatan pengguna.

Berdasarkan pemerhatian, banyak produk suplemen yang dijual di pasaran berisi maklumat yang menyimpang dan tidak menyertakan maklumat yang lengkap. Menurut Peter Vicary-Smith, penipuan yang paling teruk ialah suplemen yang mendakwa mampu meningkatkan kesihatan sendi dan tulang. Dakwaan tentang kandungan seperti glucosamine dan omega-3 fatty acids juga ditolak oleh pihak berkuasa Keselamatan Makanan Eropah. (Rujuk sini untuk maklumat lanjut)

Tambah Vicary-Smith, "Pengkaji juga mendapati produk suplemen yang mengandungi vitamin B6 dan beta kerotin, tanpa disertakan amaran bahawa pengambilannya secara berlebihan akan mendatangkan mudarat sudah tentu memberi kesan kepada pengguna. Begitu juga produk kesihatan yang tidak disertakan bukti saintifik."

Sementara itu, jurucakap NHS menyatakan, "Vitamin dan pil mineral tidak sesuai untuk diet yang sihat. Kita lebih mudah menyerap nutrien secara berkesan melalui makanan yang kita makan setiap hari berbanding dengan mengambilnya melalui pil-pil yang dijual di pasaran."

Baru-baru ini jurublog Aidid ada mengupas isu ini dengan panjang lebar. Anda mungkin beroleh banyak manfaat dengan membaca artikel yang ditulis oleh beliau di sini.

P/s: Jurublog Aidib juga ada mendedahkan penipuan beberapa individu terkenal yang meletakkan gelaran MD dan PHD pada kelayakan akademik mereka, sedangkan universiti yang menganugerahi gelaran dan kelayakan akademik itu tidak wujud.  Anda boleh baca di sini.

Yang peliknya, mengapa kerajaan tidak menyiasat latar belakang individu di balik program-program kesihatan dan motivasi diri, begitu juga kesahihan produk kesihatan yang dijual di pasaran? Kerajaan asyik sibuk dengan politik sehingga kesihatan rakyat terjejas kerana malaon-malaon ini bebas menipu orang ramai tanpa dipantau dan dikenakan tindakan oleh kerajaan./www.duniacacamarba.blogspot.com

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH