Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.





Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Isnin, 5 Julai 2010

Kajian: Risiko Minum Air RO atau Air Suling dalam Jangka Masa Panjang


Air RO dan air suling mungkin bersih daripada kotoran dan bendasing yang lain, namun menurut doktor, air tersebut dapat menjejaskan kesihatan individu yang bergantung sepenuhnya pada air tersebut dalam jangka waktu yang panjang.

Mengapa doktor mengatakan demikian? Menurut doktor, air RO dan air suling tidak mengandungi mineral seperti kalsium dan magnesium yang amat diperlukan oleh badan. Proses pembersihan air RO dan air suling bukan sahaja menghapuskan elemen negatif dalam air, namun proses tersebut turut menghapuskan mineral yang terkandung dalam air. Justeru, pergantungan sepenuhnya pada air tersebut sudah tentu menjejaskan kesihatan peminumnya.

Tuntasnya, air tanpa khasiat samalah seperti air "mati". Oleh itu, pilihlah air yang ditapis atau diproses tanpa menghilangkan khasiat yang terkandung dalam air. Bagi yang prihatin terhadap kesihatan diri, air yang mengandungi alkali sudah tentu menjadi pilihan utama bagi meneutralkan asid yang terhasil daripada makanan yang dimakan.

Walau apa-apapun, pilihan terletak di tangan anda. Tepuk dada tanya selera!

Untuk maklumat lanjut sila baca artikel yang saya salin dan tampal di bawah ini: :
[AO] DRINKING distilled and reverse osmosis (RO) water for long periods can be detrimental to your health, so warns Dr Andy Sun, a senior doctor from National Taiwan University Hospital.

In Brunei recently to conduct two health seminars on cancer prevention and immunology, Dr Sun took time off his busy schedule to provide an exclusive interview to The Brunei Times, with the topic revolving around water quality.
"Many people have the misconception that 'pure' water is very healthy, but besides being clean, the water is not exactly that healthy for the human body," said Dr Sun.

According to Dr Sun, distilled and RO water are bad water choices as they lack the minerals that the human body requires.

Minerals in water, especially calcium and magnesium ions, are crucial for human body and are known to protect the body system from harmful elements.

Dr Sun commented that studies had already been carried out long ago by ex-Soviet Union scientists on different types of water, namely, water with different levels of "hardness".

To explain simply, water with 100 milligrams of calcium and 100 milligrams of magnesium per litre will have a "hardness" of 200.

Tests were conducted on water with hardness of zero (distilled or RO water), 50, 100, 250, 500, 1,000, and the results revealed that distilled or RO water are the worst, followed by a water "hardness" of 1,000, 500, then 250.

It was said that water with "hardness" of about 150 to 200 is best for the human body.

"After a long period of drinking distilled and RO water, it not only affects one's growth and development, you can also be overcome by fatigue easily," said Dr Sun.

"The process of making the water 'pure' does clear the water of harmful elements, but the problem is it also clears away the useful elements that our body needs."

Asked on what remedies anyone has if he or she usually only get to drink distilled or RO water, Dr Sun replied that these people should counter the problem by taking multi-vitamin pills.

"The vitamin pills should solve their problem, but preferably, they should still try to drink better water." - Chua Guan Cheong

  1. kalau macam ni lebih baik minum air longkang. satu kajian tak masuk akal. Kalau nak banyak mineral makanlah buah-buahan. satu artikel yang mengarut bertujuan untuk mensabotaj perniagaan .Perangai yahudi juga artikel ni.

    gravatar Comment by Tanpa Nama @ Isnin, Julai 05, 2010 10:23:00 PTG      
  2. Lah... apa la ko ni. Ini namanya kajian. Kalau rasanya betul ikut la. Tak sapa nak paksa. Kalau rasa nak minum air longkang, belakangb umah aku pun banyak. Sebenonye aku pun dah banyak terdengar tentang kajian seperti ini, ada betulnya. Nak minum bleh, tapi jangan la selalu, untuk kebaikan gak. Sorry komen agak kasar.

    gravatar Comment by Tanpa Nama @ Selasa, Julai 06, 2010 12:41:00 PG      
  3. camnilah stakat sy tau skrg cmpny Coway telah brjaya mnakhluki pasaran dunia dlm mmbekal produk penulenan air di rumah n Pejabat (sistem RO), BUKAN d M'sia shj tau..

    Tp kt M'sia pn stakat sy dah servey (johor) kt UTM, mpjbt, mpjb, hospital Pakar Johor, hospital Pakar puteri, stadium larkin, kbyakan msjid n surau, majlis agama Islam, sbilangan kedai mamak, skolah n byk lg.. Luar Johor plak, Jakim, Sirim, kbyakan korporat, msjid shah alam, Tabung Haji, KLIA, n mcm2 la semua dah psg Coway.. Padahal skrg baru tahun ke6 kot kt M'sia.

    Produk lain2 yg popular ni Singapore pn xlepas nk msuk. Sbb yg jual kwn2 je, yg bli pn kwn2 la. Ajen nk habiskn stok la katekn. N fyi, Only Coway have the R&D Centre kt Korea. Yg len ni kilang2 ntah pape je. Ada modal letaklah Dr. LUSUKA ke Dr. LUTAKSUKA ke.. NAMPAK?

    Ketahuilah fungsi air dlm bdn hnyalah (3) utk mengurangkn suhu bdn, mengalirkan nutrien n membuang toksin.

    Juga kperluan mineral apa yg dperlukan n utk apa klw yg dprlukn tu. Mineral organik n inorganik tu juga apa.

    Jd klw anda dah tau, nnt barula anda sedar elektrolit la hydrogen la dlm air tu utk bdn sume adalah MENGARUT.. ISH2

    gravatar Comment by Faisal Adnan @ Isnin, September 24, 2012 1:23:00 PTG      
  4. bagaimana pula dengan seseorang yang menghidap penyakit wilson ? bukankah mereka digalakkan minum air yang telah disuling ?

    gravatar Comment by Tanpa Nama @ Isnin, Januari 07, 2013 8:10:00 PTG      
  5. Try KANGEN water. Google produk ini di website. Ia sudah 40 thn lamanya diguna pakai di hospital Jepun dan masih mengamalkannya. Malaysia baru 2 tahun. Sila tengok dan baca testimoni pesakit kronik Malaysia. Ia adalah minuman air alkali yg tinggi dan dpt menyelamatkan pesakit pesakit seperti darah tinggi kencing manis, kanser, gaut, dsb. Tak cuba tak tau kesan baiknya. Semua dengan izin Allah, in sya allah.

    gravatar Comment by coretan madah @ Selasa, Mac 17, 2015 10:56:00 PTG      
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.com







TERIMA KASIH