Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 15 Julai 2010

Saintis/Ilmuwan Iran Tolak Rasuah AS50 Juta Dolar!


Shahram Amiri diculik oleh ejen AS dengan bantuan pasukan keselamatan Arab Saudi sebelum diterbangkan ke Amerika Syarikat ketika menunaikan umrah pada tahun 2009. Amiri mendakwa AS menawarkan duit sebanyak AS50 juta dolar, kehidupan yang selesa di negara Eropah sebagai balasan jika dia sanggup berpaling tadah. 

Kenyataan ini Amiri ini secara tidak langsung menafikan dakwaan Hillary CLinton yang mengatakan bahawa Amiri datang ke AS secara sukarela. Pembebasan Amiri juga turut dikaitkan dengan dakwaan pertukaran tahanan antara AS dengan Iran. Hal ini kemudiaannya telah dinafikan oleh pihak berkuasa Iran.

Amiri dikatakan berjaya melarikan diri sebelum berlindung di Kedutaan Pakistan sebelum terbang pulang ke Tehran.  

Jika benar, anda boleh menilai betapa tinggi iman dan maruah lelaki ini. Wang AS50 juta dolar bukanlah suatu jumlah yang sedikit. Bayangkan ada "katak" politik di negara ini sanggup menggadaikan maruah diri dengan nilai serendah RM100 ribu, sedangkan lelaki Iran ini sanggup mempertahankan maruah dan imannya walaupun ditawarkan berpuluh kali ganda daripada jumlah yang diterima oleh "katak-katak" politik di negara ini.

Saya petik berita berkaitan serta pautan untuk cerita lanjut tentang Shamram Amiri:

Amiri 'rejected bribe offer of USD 50mn'
[PTV] Iranian scholar Shahram Amiri, who was freed 14 months after being kidnapped by US and Saudi agents, says he turned down a 50 million dollar bribe offer by the US for cooperation.


Speaking in a press conference upon his arrival in Tehran on Thursday, Amiri said the US was pursuing a "psychological propaganda" campaign against the Islamic Republic through his abduction.

He went on to explain that US officials were making concerted efforts to bribe him to advance their political agenda against the Iranian government from the very first days of his kidnapping.

"They [US security agents] told me they would give me 50 million dollars and provide me and my family with proper living conditions in a European country if I reversed my decision to return to Iran," Amiri said in the press conference.

He also pointed to a US offer for an interview with CNN and said that, "Since the early days of my abduction, the Americans were willing to pay me 10 million dollars in exchange for my participation in a 10-minute interview with CNN."

The Iranian academic went on to criticize US Secretary of State Hillary Clinton for claiming that he had come to the US willingly and was free to leave.

"I am surprised that a top diplomat of a country which is an advocate of human rights made claims about my freedom while I was kidnapped," Amiri said.

Clinton said on Tuesday that Amiri "lived freely" in the US, adding that he was "free to go" back to his home country.

The Iranian academic also dismissed reports that he made his decision to return to Iran after his family came under pressure by the Islamic Republic.

"It is not true at all. After my abduction, Iranian officials supported my family," he explained.

In collaboration with Saudi forces, US security forces kidnapped Amiri while he was on a pilgrimage in Saudi Arabia in June 2009. He was later taken to the United States.

On July 13, the Iranian scientist took refuge in Iran's interest section at the Pakistani embassy in Washington and later on Wednesday left the United States for the Iranian capital, Tehran.

Berkaitan:
* Iranian scholar speaks about abduction
* Amiri not a nuclear scientist, Iran says
* Abducted Iranian academic back home
* Iran slams Amiri kidnap as terror act
* Iran scholar under psycho pressure
* Abducted scientist departs for Iran
* US tried to bribe Shahram Amiri
* Amiri speaks to Press TV after 'escape'

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH