Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 29 September 2015

Husam Dakwa Syarikat Swasta Kaut Untung Balak Kelantan
Ahli Dewan Undangan Negeri Salor Datuk Husam Musa mempersoalkan urus niaga tebangan balak oleh Kompleks Perkayuan Kelantan Berhad (KPK) yang memberi keuntungan sebanyak RM2.7 juta setahun kepada syarikat swasta, Souncern.

Bekas naib presiden PAS itu berkata, amat tidak munasabah apabila syarikat swasta terbabit mendapat keuntungan begitu besar sedangkan KPK sendiri hanya menerima bayaran sebanyak RM1,372.70 dalam tempoh 10 tahun.

Beliau mendakwa, keuntungan bersih yang patut diterima KPK ialah antara RM8 juta dan RM12 juta setahun dengan mengambil kira kawasan penebangan agensi itu yang mempunyai 8 hingga 12 tan balak seekar.

Katanya, jika mengikut harga pasaran, untung bersih bagi setiap tan balak tidak kurang daripada RM500 setan.

"Bagi tempoh 10 tahun (20,000 ekar) keuntungan yang patut dijana adalah antara RM80 juta dan RM 120 juta.

"Sedangkan mengikut kertas cadangan Souncern yang dibentangkan dalam mesyuarat lembaga pengarah KPK pada Disember 2014, bayaran bersih seekar yang akan dibayar kepada KPK hanya RM1,372.70 saja.

"Adakah munasabah kawasan KPK hanya mempunyai kurang 3 tan seekar," soal bekas exco kerajaan negeri Kelantan itu dalam satu kenyataan hari ini.

Husam berkata, mengikut kertas cadangan Souncern tersebut, syarikat milik Sern Kou Berhad yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur itu mencadangkan KPK memeterai perjanjian untuk tempoh 10 tahun yang melibatkan kawasan 20,000 ekar.

Mengikut perjanjian itu, keuntungan yang dijanjikan bagi tempoh 10 tahun hanya RM27.4 juta.

"Berasaskan perkiraan ini, KPK akan mengalami kerugian keuntungan antara RM52 juta dan RM92 juta bagi tempoh 10 tahun. Ini tidak termasuk 30% keuntungan tambahan yang dijanjikan kerana diragui ia boleh terjadi atau tidak.

"Ini belum mengambil kira kemungkinan pengeluaran sebenar adalah lebih besar, kayu yang dikeluarkan bermutu tinggi dan harga kayu akan meningkat pada masa akan datang," katanya. – The Malaysian Insider/29 September, 2015.

  1. keahlian PAS , terserlah dalam aspek nikah cerai...

    gravatar Comment by mansor @ Selasa, September 29, 2015 9:50:00 PTG      
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH