Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Selasa, 15 September 2015

Jangan Sambut Hari Malaysia dengan Perhimpunan Berbaur Perkauman - Muhyiddin
Sambutan ulangtahun hari pembentukan negara tidak sepatutnya dicemari perarakan atau perhimpunan yang boleh dianggap bersifat perkauman, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin mengulas perhimpunan baju merah yang dijadualkan berlangsung pada Hari Malaysia esok.

Timbalan presiden Umno itu berkata, mereka yang benar-benar hendak memperjuangkan maruah Melayu harus menggunakan saluran yang betul melalui parti itu yang menerajui kerajaan, bukan dengan cara membangkitkan sentimen perkauman.

"Janganlah pula Hari Malaysia disambut dengan perarakan atau perhimpunan yang boleh ditafsirkan sebagai berbaur perkauman walau apapun motif di sebaliknya. 

"Pastinya perhimpunan yang dijadualkan pada 16 September ini mengundang pelbagai persepsi negatif masyarakat baik dari sudut objektifnya mahupun cara penganjurannya," kata Muhyiddin dalam Perutusan Hari Malaysia beliau menerusi laman Facebook miliknya hari ini.

Pendirian beliau berbeza dengan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak yang masih belum mengkritik perhimpunan tersebut walaupun MIC dan MCA menyatakan bantahan secara terbuka. 

Perdana menteri turut berkata, Umno tidak menghalang ahlinya menyertai perhimpunan tersebut, walaupun beliau tidak menyatakan sokongannya secara rasmi.

"Saya secara peribadi ingin menasihatkan pihak-pihak yang berkenaan supaya mengambil langkah yang bijaksana dalam memutuskan penganjuran apa-apa perhimpunan atau perarakan pada Hari Malaysia. 

"Ini penting supaya sambutan Hari Malaysia tidak dicemari dengan peristiwa yang boleh menimbulkan perasaan persengketaan dan permusuhan antara kaum," katanya.

Beliau berkata walaupun hak individu untuk berhimpun perlu dihormati, keselamatan negara dan keharmonian antara kaum juga penting. 

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, kerajaan perlu lebih responsif kepada tuntutan dan harapan rakyat, dan menggesa Putrajaya meningkatkan integriti dalam pentadbiran. 

"Saya percaya jika negara kita ditadbir dengan cekap dan amanah, maka Malaysia akan kembali berada pada landasan yang betul untuk mencapai wawasan menjadi sebuah negara maju berpendapatan tinggi dan bersatu padu."

Beliau berkata, kepercayaan rakyat, komuniti perniagaan serta pelabur tempatan dan antarabangsa terhadap negara akan terhakis sekiranya sumber kekayaan negara tidak diurus dengan baik oleh sebab berlaku "penyelewangan, ketirisan dan pecah amanah".

Muhyiddin juga menggesa kerajaan persekutuan menurunkan sebahagian kuasa melulus dan memantau projek pembangunan yang kritikal di Sabah dan Sarawak kepada ketua-ketua jabatan kerajaan di kedua-dua negeri itu.

Katanya, langkah itu akan mempercepatkan proses kelulusan projek pembangunan yang kritikal dan meningkatkan keberkesanan pemantauan projek.

Hari Malaysia merupakan cuti umum sempena ulang tahun pembentukan negara pada 1963.

Sebuah kumpulan seni mempertahankan diri, Persatuan Seni Silat Kebangsaan (Pesaka), menganjurkan Himpunan Rakyat Bersatu atau Himpunan Maruah Melayu di Kuala Lumpur esok, juga dikenali sebagai "perhimpunan baju merah".

Selepas pada mulanya mengisytiharkan ia haram, polis kini membenarkan ia diteruskan selepas penganjur mendapat kelulusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur menggunakan Padang Merbok untuk berhimpun. – The Malaysian Insider/15 September, 2015.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH