Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , , , , , ,

Khamis, 10 September 2015

Raja Bahrin Tebus Baiah Taklik Beri Makan Orang Miskin
Ahli Parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah memilih untuk memberi makan kepada 10 orang miskin sebagai menebus sumpah baiah yang dilafazkan sebelum ini berhubung ketaatannya terhadap perjuangan PAS, lapor Sinar Harian hari ini.

Tindakan itu diambil selepas beliau melanggar lafaz baiah yang diikrarkannya secara sukarela di hadapan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dua tahun lalu dan kini mengambil keputusan menyertai Parti Amanah Negara (PAN).

Beliau berkata, tindakannya itu dirujuk berdasarkan kepada ayat al-Quran berhubung ruang untuk menebus sumpah baiah jika berlaku pelanggaran sumpah.

"Hukumnya adalah memerdekakan seorang hamba, beri makan 10 orang miskin daripada apa yang kita makan dan berpuasa 3 hari.

"Saya memilih yang kedua, akan beri makan 10 orang miskin," katanya kepada akhbar itu.

Sebelum ini, melalui baiah tersebut, beliau bersumpah perkahwinannya akan terbubar dengan talak 3 sekiranya beliau meninggalkan PAS.

Raja Kamarul Bahrin menganggap PAS sudah lari daripada perjuangan asal, terutama berhubung tahalluf siyasi, sementara sebahagian besar pemimpin parti itu masih menganggap sumpah baiah itu sah hingga kini.

Beliau mendakwa, antara perkara yang diabaikan dalam PAS ialah konsep "PAS untuk semua" yang kini ditinggalkan terutamanya apabila ia memutuskan hubungan dengan DAP secara rasmi pada Jun lalu.

Katanya, ia satu perubahan besar kepada konsep asal parti itu sebelum pilihan raya umum 13.

Berikutan daripada perjuangan PAS yang dirasakannya sudah berubah, beliau mengambil keputusan untuk "berhijrah" kepada Amanah.

Sementara itu, mengulas desakan PAS Terengganu supaya beliau meletak jawatan sebagai ahli Parlimen, Raja Kamarul Bahrin menuntut Pesuruhjaya PAS Negeri Saiful Bahri Mamat membentangkan prestasi dan kehadiran setiap seorang wakil rakyat Terengganu terlebih dahulu.

"Setelah itu, barulah beliau dan rakyat, pengundi, boleh buat penilaian siapakah sebenarnya yang patut letak jawatan sebagai ahli Parlimen," katanya. – The Malaysian Insider/10 September, 2015.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH