Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 23 Ogos 2015

FDA Luluskan Ubat Tingkatkan Nafsu Seks Wanita
WASHINGTON: Pihak Pentadbiran Makanan dan Perubatan (FDA) Amerika Syarikat telah meluluskan ubat pertama di dunia khusus untuk meningkatkan nafsu wanita muda yang sudah hilang minat dalam seks.

Direka oleh Sprout Pharmaceuticals yang berpusat di North Carolina, ubat flibanserin yang dipasarkan dibawah nama "Addyi" itu menerima kelulusan dari FDA dengan syarat wanita tidak mengambil ubat tersebut dengan alkohol kerana risiko kesan sampingan yang serius.

Campuran dengan alkohol boleh menyebabkan mereka yang mengambilnya cenderung terhadap tekanan darah rendah yang melampau serta pitam.

"Oleh kerana interaksi yang serius dengan alkohol, rawatan dengan Addyi hanya boleh didapati melalui farmasi yang berlesen," kata Pengarah Pusat FDA untuk Penilaian Dadah dan Penyelidikan, Janet Woodcock, dalam satu kenyataan.

Woodcock berkata, FDA meluluskan Addyi untuk satu keadaan kesihatan yang dikenali sebagai "acquired, generalized hypoactive sexual desire disorder" (HSDD) atau kehilangan nafsu seks secara tiba-tiba dan teruk.

HSDD boleh terjadi di kalangan wanita yang sebelum ini aktif secara seksual hingga menyebabkan kemurungan dan masalah perhubungan, tetapi "ia tidak dicetus oleh keadaan kesihatan atau psikiatri yang sedia ada atau kesan pengambilan perubatan."

"Orang yang mengambil Addyi perlu betul-betul memahami risiko yang dikaitkan dengan ubat ini sebelum menggunakannya," tambah Woodcock.

FDA mengesyorkan bahawa wanita yang menggunakan pil tersebut untuk berhenti menggunakannya jika mereka tidak melihat sebarang perubahan pada libido mereka selepas lapan minggu.

Pada Jun lalu, sebuah panel penasihat kepada FDA mendesak pihak penyelia untuk meluluskan flibanserin setelah menentangnya sebanyak dua kali sebelum ini.

Cubaan untuk memperkenalkan ubat ini di pasaran gagal pada tahun 2010 dan 2013 setelah pakar menyifatkan manfaatnya tidak menyeluruh berbanding placebo. -Reuters/Astro Awani/19/8/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH