Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015
Selasa, 25 Ogos 2015

Nilai Ringgit Jatuh: Pelajar Timbang Tangguh Pengajian
Kuala Lumpur: Seramai 31 pelajar Malaysia yang menyambung pelajaran di Jordan bakal menangguhkan pengajian berikutan kesan kejatuhan mata wang Ringgit Malaysia (RM).

Harian Metro difahamkan, sehingga kini 3,000 pelajar Malaysia di negara berkenaan di enam universiti seperti Universiti Yarmouk, Universiti al-Albayt, Universiti Mutah, Universiti Jordan, Universiti Sains dan Teknologi Jordan (JUST) serta Universiti Pendidikan dan Sains Islam Dunia (WISE).

Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Malaysia Jordan (MPMMJ) Syairazi Muhammad Husni Mohd Sharoni berkata, hasil kajian dilakukan, pihaknya mendapati 31 pelajar Malaysia di seluruh Jordan mempertimbangkan menangguhkan pengajian mereka.

“Penangguhan pengajian itu terpaksa dilakukan mereka kerana kos pengajian dan sara diri meningkat disebabkan kejatuhan nilai ringgit.

“Nilai RM pada hari ini berbanding JD1 (Dinar Jordan) bersamaan RM5.95 berbanding sebelum ini hanya RM4.50,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Menurutnya, disebabkan itu, pihaknya (MPMMJ) melancarkan satu iklan di Facebook (FB) melakukan kutipan dana bagi membantu pelajar yang terjejas di seluruh Jordan.

“Semakan MPMMJ mendapati 50 pelajar memerlukan bantuan kerana kebanyakan mereka tiada tajaan dan hanya mendapat bantuan Baitulmal ataupun pejabat zakat,” katanya.

Syairazi berkata, kempen kutipan dana yang dilancarkan melalui FB itu bermula 15 Ogos lalu dan pihaknya menyasarkan RM150,000.

“Jika berjaya, kutipan itu disalurkan kepada mereka (pelajar) susah. Kami menasihatkan mereka tidak menangguhkan pengajian sementara pihaknya mencari penyelesaian,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) Tan Sri Annuar Musa mengesahkan pelajar tajaan MARA di luar negara tidak terjejas dengan kejatuhan ringgit kerana mereka menerima biasiswa dalam mata wang asing. -Harian Metro/25/8/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH