Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Sabtu, 30 Mei 2015

1MDB Terima Bayaran IPIC untuk Bayar Hutang1MDB Dapat Bayaran RM3.6b daripada IPIC

KUALA LUMPUR - 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah memeterai perjanjian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) dan unitnya, Aabar Investments (Aabar), membabitkan bayaran sebanyak US$1 bilion (RM3.6b) yang akan digunakan bagi melunaskan pinjaman syarikat berkenaan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, antara ketetapan perjanjian itu adalah IPIC akan membayar US$1 bilion pada atau sebelum 4 Jun 2015.

Bayaran berkenaan bertujuan melunaskan pinjaman berjumlah US$975 juta (RM3.5 bilion) yang dibuat lebih awal daripada tarikh ditetapkan kepada sekumpulan peminjam bank antarabangsa.

Menurutnya, pinjaman itu turut melibatkan kaedah lain bagi pengendalian keseluruhan pelbagai aset kewangan serta transaksi liabiliti antara pihak terbabit dan butiran lanjutnya akan diumumkan kelak.

Langkah itu adalah sebahagian pelan rasionalisasi dikemukakan Ahmad Husni kepada Kabinet pagi ini yang dijangka dapat dilaksanakan menjelang awal tahun depan.

"Perjanjian ini adalah satu langkah signifikan bagi mengurangkan keseluruhan paras hutang 1MDB serta menjadi bahagian penting pelan rasionalisasi yang saya kemukakan kepada Kabinet hari ini yang kita jangka dapat dilaksanakan sepenuhnya menjelang awal tahun depan," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ia menyusuli pengumuman oleh 1MDB pada Februari lepas mengenai satu rumusan kajian strategik.

"Sebagaimana yang dicapai dengan Edra Energy, ini akan menyaksikan TRX (Tun Razak Exchange) dan Bandar Malaysia diwujudkan sebagai syarikat yang berdiri sendiri, memiliki autonomi sepenuhnya serta mempunyai kebertanggungjawaban bagi prestasi operasi dan kewangannya.

"Sementara usaha berhubung Edra Energy diteruskan, Kementerian Kewangan akan terus kekal sebagai pemegang saham utama dalam TRX dan Bandar Malaysia dan melibatkan peningkatan ekuiti menerusi pelabur-pelabur pihak ketiga.

"Perolehan itu akan digunakan bagi tujuan perbelanjaan modal serta mengurangkan hutang 1MDB," katanya. - Bernama/29/5/15

Antara persoalan yang dibangkitkan pengguna media sosial:
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH