Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Isnin, 18 Mei 2015

Pendakwah Bebas Dakwa Wujud 'Berhala Berserban' dalam Masyarakat
KUALA LUMPUR: Seorang pendakwah bebas melabelkan pihak yang menggunakan agama supaya umat Islam di negara ini terpengaruh dan taksub sehingga mengiyakan segala apa dikatakan mereka sebagai 'berhala berserban'.

Wan Ji Wan Husin, yang pernah disiasat Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) berkata, beliau melabelkan kumpulan tersebut dengan gelaran tersebut kerana golongan itu dilihat cuba meyakinkan rakyat bahawa mereka ‘suci dan perlu ditaati’.

"Ada pihak (agamawan) yang sentiasa berusaha membodohkan masyarakat atas nama agama. Mereka ini berusaha supaya masyarakat melihat mereka sebagai suci dan perlu ditaati.

"Berhala berserban ini banyak dalam masyarakat, dalam PAS pun banyak kumpulan seperti ini," katanya ketika menjadi ahli panel dalam sebuah forum bertajuk 'Buku Haram: Terorisme Kebebasan'.

Forum tersebut diadakan sempena acara Festival Hari Kebebasan Media Sedunia anjuran Gerakan Media Marah (Geramm), Malaysiakini dan Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ).

Kata penulis buku 'Ulama Yang Bukan Pewaris Nabi' itu, umat Islam tidak seharusnya menerima bulat-bulat apa yang diperkatakan oleh ulama kerana bukan semua yang diperkatakan golongan itu benar dan perlu diikuti.

"Tuhan adalah Tuhan dan agamawan adalah agamawan. Kita hanya perlu taat kepada Tuhan bukan memberi ketaatan kepada golongan ulama atau agamawan," katanya lagi.

Sementara itu ketika mengulas mengenai pengharaman buku tulisan Faisal Tehrani yang didakwa ada unsur Syiah, Wan Ji berkata tindakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hanya mendatangkan kekeliruan kepada masyarakat kerana pihak terbabit gagal memberi panduan atau membahaskan sesuatu isu secara menyeluruh, tanpa mengira fahaman ataupun mazhab.

"Mereka (Jakim) tidak faham mengenai sesuatu isu dan menyebabkan orang makin keliru dengan Islam," katanya.

Tegas Wan Ji, kegagalan membahaskan secara menyeluruh isu itu berpunca daripada sikap malas membaca dalam kalangan golongan ulama.

Katanya, dalam banyak hal, golongan ulama ketika berhujah sering dipengaruhi sentimen yang hanya memihak kepada aliran tertentu. - Irwan Muhammad Zain/Astro Awani/18/5/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH