Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Isnin, 18 Mei 2015

[Video] Awas, Beras Tiruan daripada Plastik Buatan China!!!
JIKA sebelum ini kita ada mendengar kes telur tiruan yang dijual di pasaraya, nampaknya kali ini konsep ‘tiruan’ sudah menular kepada beras pula.

Dikatakan beras tiruan telah pun memasuki pasaran Singapura dan mula disebarkan ke negara jiran.

Beras tiruan ini dihasilkan menggunakan campuran kentang, keledek dan plastik resin yang selalu digunakan industri lalu diproses agar sama bentuk dengan beras asli.

Menerusi sebuah video di saluran Youtube yang dikongsikan LiveLeak, dipaparkan cara-cara pembuatan beras palsu ini yang dikatakan berlaku di China.

Memetik laporan di portal The Star, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi, dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek berkata, beliau ada mendengar tentang beras palsu dan kementeriannya tidak mengambil ringan perkara ini.

“Berita itu boleh jadi benar atau palsu, kita tidak tahu.

“Kami juga tidak tahu jika beras palsu telah memasuki negara tetapi kita tidak boleh ambil ringan dan akan jalankan siasatan di seluruh negara,” katanya.

Beras tiruan dilaporkan telah memasuki negara-negara yang mempunyai kepadatan penduduk di luar bandar g ramai seperti India, Indonesia, Vietnam dan akhir-akhir ini, Singapura.

Hasan berkata siasatan akan dijalankan dan tumpuan diberi kepada kedai-kedai runcit kecil di kawasan luar bandar terlebih dahalu.

“Kami akan menjalankan siasatan tetapi saya menggesa pengguna tampil melaporkan kepada kementerian jika mereka menemui beras tersebut.

“Semua laporan yang dibuat akan dirahsiakan,” tegasnya.

Dalam satu laporan di portal Very Vietnam, beras tiruan ini kebanyakannya dihasilkan di China, terutama di Taiyuan dalam wilayah Shaanxi.

Memakan tiga mangkuk beras tiruan ini dikatakan sama seperti memakan sekeping beg plastik.

Jadi buat pembaca semua, kami nasihatkan supaya berjaga-jaga ketika membeli beras di pasaran, pastikan beras yang dibeli adalah asli. -MYNEWSHUB.CC/18/5/15

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH