Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , , ,

Rabu, 20 Mei 2015

[Video] Mengapa Tidak Marah Sarjana Islam Pertikai Hudud? - DAP
Kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang orang Islam perlu marah DAP kerana mempertikaikan hudud di Kelantan memberi gambaran salah, kata DAP, seakan Islam agama yang tidak mampu menerima perbezaan pendapat.

Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaannya Zairil Khir Johari berkata, pelaksanaan undang-undang itu juga malah turut dipertikaikan sarjana Islam sendiri yang menerima hudud sebagai tuntutan syarak, namun takrifan dan kaedah pelaksanaannya sering menjadi pertikaian.

Ini termasuk ilmuwan Islam seperti Sheikh Mustafa al-Zarqa, Muhammad Abu Zahra, Mohamad Salim al-Awa dan Sheikh Yusuf al-Qaradawi, katanya.

"Mufti Perlis Datuk Dr Muhammad Asri Zainul Abidin pun mengingatkan, tidak menjadi masalah sekiranya undang-undang hudud di Kelantan dipertikaikan, kerana ia takrifan manusia dan bukan hukum yang disalin daripada Al-Quran secara bulat-bulat.

"Justeru, apakah Hadi akan marah terhadap para sarjana Islam tersebut, memandangkan mereka juga mempersoalkan dan mempertikaikan pelaksanaan hudud?" soalnya dalam kenyataan hari ini.

Hadi dalam program "Bicara Harakah" di Kuala Lumpur semalam berkata, PAS berhak menyuarakan kemarahannya terhadap DAP yang menolak hudud kerana ia diizinkan Allah.

Katanya, sifat marah memang semula jadi ada pada manusia biasa dan ia menjadi tanggungjawab PAS kerana parti demokratik itu menentang pelaksanaan hukum Allah.

"Kita marah pada perkara yang Allah izinkan. Perkara yang Allah tak izinkan, kita tak marah," katanya.

Zairil yang juga Ahli Parlimen Bukit Bendera itu bagaimanapun berkata, kenyataan Hadi amat mengecewakan kerana sebagai ulama, beliau perlu sedar, seorang mukmin harus berusaha memperlihatkan keindahan hukum Tuhan dan menghapuskan segala keraguan terhadap pelaksanaanya, bukannya marah jika ada pihak yang tidak sehaluan pendapat.

Katanya, Hadi tidak memilih jalan muzakarah atau perbahasan rasional dan mungkir janji apabila tidak membawa isu enakmen hudud di Kelantan untuk perbincangan dan pertimbangan Pakatan Rakyat (PR) sebelum dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.

Hadi juga, katanya, membentangkan rang undang-undang bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) pada sidang Dewan Rakyat yang lalu tanpa persetujuan Jawatankuasa PAS Pusat.

"Jelas, beliau tidak berminat untuk bermuzakarah dengan rakan-rakan seperjuangan," kata Zairil.

Katanya, Hadi sebaliknya menunjukkan sikap optimis terhadap Umno apabila menyatakan sokongan Umno dalam pelaksanaan hudud ikhlas dan harus disahut.

"Saya berasa sangat musykil dengan sikap Hadi ini, memandangkan Umno sendiri yang menggagalkan pelaksanaan hudud di Kelantan dan Terengganu sebelum ini," katanya.

Katanya, pada masa sama, tiada usaha daripada Umno membentangkan undang-undang sama di mana-mana negeri dikuasai mereka, sementara menteri Umno sendiri mengeluarkan kenyataan lantang menolak pelaksanaan hudud di Malaysia

"Pada hemat saya, Umno jelas tiada niat ikhlas melaksanakan hudud. Dan minatnya dalam isu ini hanyalah untuk memperlihatkan kehancuran PR," katanya. – The Malaysian Insider/20 Mei, 2015.

Berkaitan:

Adakah Agama Benarkan Hadi Dimarahi Kerana Langgar Dasar Pakatan,? - DAP


Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.

Veteran DAP Lim Kit Siang melahirkan rasa terkejutnya apabila Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh parti itu atas nama Islam.

Katanya, ia satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya.

Oleh itu, Lim bertanya, adakah kemarahan terhadap presiden PAS itu juga dibenarkan agama kerana katanya, Hadi berlaku tidak jujur, tidak ikhlas dan khianat kepada Pakatan Rakyat (PR).

"Adakah kemarahan terhadap Hadi dibenarkan, bukan sahaja menurut agama Islam tetapi juga agama-agama lain di dunia, kerana tidak berlaku jujur, tidak ikhlas dan khianat apabila terus menerus melanggar Dasar Bersama PR serta prinsip konsensus PR?

"Ia menjadi sebab Majlis Pimpinan PR berada dalam krisis dan tidak bermesyuarat lebih tiga bulan, memandangkan Hadi secara unilateral dan sewenang-wenangnya mengabaikan keputusan Majlis Pimpinan, atau membatalkan pandangan pimpinan PAS yang hadir ke mesyuarat mewakili beliau, merebut kuasa veto ke atas Majlis Pimpinan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu mengulas kenyataan Hadi terdahulu hari ini yang berkata, PAS berhak menyuarakan kemarahannya terhadap rakan sekutunya DAP yang menolak hudud kerana ia diizinkan Allah.

Kata Hadi, sifat marah memang semula jadi ada pada manusia biasa dan ia menjadi tanggungjawab PAS kerana parti demokratik itu menentang pelaksanaan hukum Allah.

Dalam kenyataan sama petang ini, Lim turut menyenaraikan enam peristiwa yang dianggapnya membuktikan Hadi tidak jujur terhadap PR.

"Pertama sewaktu pilihan raya umum Mei 2013 (PRU13) apabila beliau memberi kuasa kepada calon PAS bertanding di 6 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diperuntukkan kepada PKR sehingga mengakibatkan pertembungan 3 penjuru serta kekalahan bagi PR di kerusi ini.

"Ke-2 apabila Hadi membatalkan keputusan Majlis Pimpinan pada 17 Ogos, 2014, yang dihadiri pimpinan utama DAP, PKR dan PAS (walaupun Hadi tidak hadir) yang Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail akan dilantik ke jawatan menteri besar Selangor," katanya.

Lim berkata, kali ke-3 ialah apabila Hadi memungkiri komitmen beliau sendiri kepada Majlis Pimpinan dalam mesyuarat pada 8 Februari, 2015, yang sebarang pindaan kepada Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1995 mesti terlebih dahulu dibentangkan kepada majlis itu.

Begitu juga sebarang rang undang-undang persendirian yang hendak dibawa di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud. 

Kali ke-4 pula ialah ketika enakmen tersebut dibentang dan diluluskan DUN Kelantan pada 19 Mac, tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.

"Kali ke-5 apabila Hadi sendiri mengemukakan usul rang undang-undang persendirian di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud dalam sidang Mac/April, juga tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.

"Kali ke-6 pula ialah kemunculan semula rang undang-undang persendirian Hadi dalam sidang Parlimen Mei/Jun, sekali lagi tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan PR," kata Lim dalam kenyataannya.

Justeru, Lim yang menyifatkan Hadi tidak jujur apabila menyatakan DAP setuju dengan pelaksanaan hudud di Kelantan, mengingatkan Hadi yang krisis dalam PR selama ini berpunca daripada haluan PAS yang dipimpinnya.

"PR berdepan krisis bukan kerana hudud, tetapi kerana sama ada PAS pimpinan Hadi bersedia berpegang kepada janji dan kekal komited kepada dasar bersama PR serta prinsip konsensus yang dipersetujui ketiga-tiga parti," katanya.

Beliau juga percaya Hadi akan sekali lagi dipermainkan Umno pada sidang Dewan Rakyat kali ini dan rang undang-undang persendiriannya akan mengalami nasib sama seperti sebelumnya di mana ia tidak akan diberi keutamaan. – The Malaysian Insider/ 19 Mei, 2015.


DAP Nasihat Hadi: Islam Agama Ramah, Bukan Marah

DAP menyuarakan kehairanan terhadap kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa orang Islam dibenar melepaskan kemarahan terhadap parti itu susulan isu hudud.

“Sebagai seorang yang bukan beragama Islam dan tanpa ilmu mengenai agama Islam, saya hanya tahu bahawa Islam adalah agama ramah, bukan agama marah,” kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

“Saya memohon Hadi supaya mengemukakan dalil Quran yang manakah dijadikan hujah bahawa umat Islam mesti sentiasa marah terhadap mereka yang tidak percaya, mahupun mereka yang tidak sependapat.”

Dalam kenyataannya hari ini, Lim juga mempersoalkan kenapa Hadi hanya melepaskan kemarahan kepada DAP dan pihak lain yang membantah undang-undang sama.

Anggota Parlimen Bagan itu berkata DAP membantah hudud kerana ia bertentangan dengan Perlembagaan, bukan kerana ia sebahagian daripada ajaran Islam.

“Adakah Hadi hanya marahkan DAP kerana DAP merupakan satu-satunya parti yang ikhlas dan serius membantah undang-undang hudud tidak seperti parti-parti lain yang tidak benar-benar komited, tetapi sekadar bersandiwara mengikut arahan Umno?” katanya lagi. -Malaysia Kini/20/5/15


Adakah agama benarkan Hadi dimarahi kerana langgar dasar Pakatan, soal DAP

Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.Veteran DAP Lim Kit Siang melahirkan rasa terkejutnya apabila Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh parti itu atas nama Islam.
Katanya, ia satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya.
Oleh itu, Lim bertanya, adakah kemarahan terhadap presiden PAS itu juga dibenarkan agama kerana katanya, Hadi berlaku tidak jujur, tidak ikhlas dan khianat kepada Pakatan Rakyat (PR).

"Adakah kemarahan terhadap Hadi dibenarkan, bukan sahaja menurut agama Islam tetapi juga agama-agama lain di dunia, kerana tidak berlaku jujur, tidak ikhlas dan khianat apabila terus menerus melanggar Dasar Bersama PR serta prinsip konsensus PR?
"Ia menjadi sebab Majlis Pimpinan PR berada dalam krisis dan tidak bermesyuarat lebih tiga bulan, memandangkan Hadi secara unilateral dan sewenang-wenangnya mengabaikan keputusan Majlis Pimpinan, atau membatalkan pandangan pimpinan PAS yang hadir ke mesyuarat mewakili beliau, merebut kuasa veto ke atas Majlis Pimpinan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu mengulas kenyataan Hadi terdahulu hari ini yang berkata, PAS berhak menyuarakan kemarahannya terhadap rakan sekutunya DAP yang menolak hudud kerana ia diizinkan Allah.
Kata Hadi, sifat marah memang semula jadi ada pada manusia biasa dan ia menjadi tanggungjawab PAS kerana parti demokratik itu menentang pelaksanaan hukum Allah.
Dalam kenyataan sama petang ini, Lim turut menyenaraikan enam peristiwa yang dianggapnya membuktikan Hadi tidak jujur terhadap PR.
"Pertama sewaktu pilihan raya umum Mei 2013 (PRU13) apabila beliau memberi kuasa kepada calon PAS bertanding di 6 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diperuntukkan kepada PKR sehingga mengakibatkan pertembungan 3 penjuru serta kekalahan bagi PR di kerusi ini.
"Ke-2 apabila Hadi membatalkan keputusan Majlis Pimpinan pada 17 Ogos, 2014, yang dihadiri pimpinan utama DAP, PKR dan PAS (walaupun Hadi tidak hadir) yang Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail akan dilantik ke jawatan menteri besar Selangor," katanya.
Lim berkata, kali ke-3 ialah apabila Hadi memungkiri komitmen beliau sendiri kepada Majlis Pimpinan dalam mesyuarat pada 8 Februari, 2015, yang sebarang pindaan kepada Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1995 mesti terlebih dahulu dibentangkan kepada majlis itu.
Begitu juga sebarang rang undang-undang persendirian yang hendak dibawa di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud.
Kali ke-4 pula ialah ketika enakmen tersebut dibentang dan diluluskan DUN Kelantan pada 19 Mac, tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.
"Kali ke-5 apabila Hadi sendiri mengemukakan usul rang undang-undang persendirian di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud dalam sidang Mac/April, juga tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.
"Kali ke-6 pula ialah kemunculan semula rang undang-undang persendirian Hadi dalam sidang Parlimen Mei/Jun, sekali lagi tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan PR," kata Lim dalam kenyataannya.
Justeru, Lim yang menyifatkan Hadi tidak jujur apabila menyatakan DAP setuju dengan pelaksanaan hudud di Kelantan, mengingatkan Hadi yang krisis dalam PR selama ini berpunca daripada haluan PAS yang dipimpinnya.
"PR berdepan krisis bukan kerana hudud, tetapi kerana sama ada PAS pimpinan Hadi bersedia berpegang kepada janji dan kekal komited kepada dasar bersama PR serta prinsip konsensus yang dipersetujui ketiga-tiga parti," katanya.
Beliau juga percaya Hadi akan sekali lagi dipermainkan Umno pada sidang Dewan Rakyat kali ini dan rang undang-undang persendiriannya akan mengalami nasib sama seperti sebelumnya di mana ia tidak akan diberi keutamaan. – 19 Mei, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/adakah-agama-benarkan-hadi-dimarahi-kerana-cabul-dasar-pakatan-soal-dap#sthash.ObOHcatg.dpuf

Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.Veteran DAP Lim Kit Siang melahirkan rasa terkejutnya apabila Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh parti itu atas nama Islam.
Katanya, ia satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya.
Oleh itu, Lim bertanya, adakah kemarahan terhadap presiden PAS itu juga dibenarkan agama kerana katanya, Hadi berlaku tidak jujur, tidak ikhlas dan khianat kepada Pakatan Rakyat (PR).

"Adakah kemarahan terhadap Hadi dibenarkan, bukan sahaja menurut agama Islam tetapi juga agama-agama lain di dunia, kerana tidak berlaku jujur, tidak ikhlas dan khianat apabila terus menerus melanggar Dasar Bersama PR serta prinsip konsensus PR?
"Ia menjadi sebab Majlis Pimpinan PR berada dalam krisis dan tidak bermesyuarat lebih tiga bulan, memandangkan Hadi secara unilateral dan sewenang-wenangnya mengabaikan keputusan Majlis Pimpinan, atau membatalkan pandangan pimpinan PAS yang hadir ke mesyuarat mewakili beliau, merebut kuasa veto ke atas Majlis Pimpinan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu mengulas kenyataan Hadi terdahulu hari ini yang berkata, PAS berhak menyuarakan kemarahannya terhadap rakan sekutunya DAP yang menolak hudud kerana ia diizinkan Allah.
Kata Hadi, sifat marah memang semula jadi ada pada manusia biasa dan ia menjadi tanggungjawab PAS kerana parti demokratik itu menentang pelaksanaan hukum Allah.
Dalam kenyataan sama petang ini, Lim turut menyenaraikan enam peristiwa yang dianggapnya membuktikan Hadi tidak jujur terhadap PR.
"Pertama sewaktu pilihan raya umum Mei 2013 (PRU13) apabila beliau memberi kuasa kepada calon PAS bertanding di 6 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diperuntukkan kepada PKR sehingga mengakibatkan pertembungan 3 penjuru serta kekalahan bagi PR di kerusi ini.
"Ke-2 apabila Hadi membatalkan keputusan Majlis Pimpinan pada 17 Ogos, 2014, yang dihadiri pimpinan utama DAP, PKR dan PAS (walaupun Hadi tidak hadir) yang Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail akan dilantik ke jawatan menteri besar Selangor," katanya.
Lim berkata, kali ke-3 ialah apabila Hadi memungkiri komitmen beliau sendiri kepada Majlis Pimpinan dalam mesyuarat pada 8 Februari, 2015, yang sebarang pindaan kepada Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1995 mesti terlebih dahulu dibentangkan kepada majlis itu.
Begitu juga sebarang rang undang-undang persendirian yang hendak dibawa di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud.
Kali ke-4 pula ialah ketika enakmen tersebut dibentang dan diluluskan DUN Kelantan pada 19 Mac, tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.
"Kali ke-5 apabila Hadi sendiri mengemukakan usul rang undang-undang persendirian di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud dalam sidang Mac/April, juga tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.
"Kali ke-6 pula ialah kemunculan semula rang undang-undang persendirian Hadi dalam sidang Parlimen Mei/Jun, sekali lagi tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan PR," kata Lim dalam kenyataannya.
Justeru, Lim yang menyifatkan Hadi tidak jujur apabila menyatakan DAP setuju dengan pelaksanaan hudud di Kelantan, mengingatkan Hadi yang krisis dalam PR selama ini berpunca daripada haluan PAS yang dipimpinnya.
"PR berdepan krisis bukan kerana hudud, tetapi kerana sama ada PAS pimpinan Hadi bersedia berpegang kepada janji dan kekal komited kepada dasar bersama PR serta prinsip konsensus yang dipersetujui ketiga-tiga parti," katanya.
Beliau juga percaya Hadi akan sekali lagi dipermainkan Umno pada sidang Dewan Rakyat kali ini dan rang undang-undang persendiriannya akan mengalami nasib sama seperti sebelumnya di mana ia tidak akan diberi keutamaan. – 19 Mei, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/adakah-agama-benarkan-hadi-dimarahi-kerana-cabul-dasar-pakatan-soal-dap#sthash.ObOHcatg.dpuf

Adakah agama benarkan Hadi dimarahi kerana langgar dasar Pakatan, soal DAP


Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.Veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh DAP sebagai satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 19 Mei, 2015.Veteran DAP Lim Kit Siang melahirkan rasa terkejutnya apabila Datuk Seri Abdul Hadi Awang mewajarkan kemarahannya terhadap penolakan hudud oleh parti itu atas nama Islam.
Katanya, ia satu langkah terkebelakang yang sangat merbahaya dan memecahbelahkan serta boleh menghambat proses membina negara Malaysia yang warganegaranya berbilang kaum, agama dan budaya.
Oleh itu, Lim bertanya, adakah kemarahan terhadap presiden PAS itu juga dibenarkan agama kerana katanya, Hadi berlaku tidak jujur, tidak ikhlas dan khianat kepada Pakatan Rakyat (PR).

"Adakah kemarahan terhadap Hadi dibenarkan, bukan sahaja menurut agama Islam tetapi juga agama-agama lain di dunia, kerana tidak berlaku jujur, tidak ikhlas dan khianat apabila terus menerus melanggar Dasar Bersama PR serta prinsip konsensus PR?
"Ia menjadi sebab Majlis Pimpinan PR berada dalam krisis dan tidak bermesyuarat lebih tiga bulan, memandangkan Hadi secara unilateral dan sewenang-wenangnya mengabaikan keputusan Majlis Pimpinan, atau membatalkan pandangan pimpinan PAS yang hadir ke mesyuarat mewakili beliau, merebut kuasa veto ke atas Majlis Pimpinan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu mengulas kenyataan Hadi terdahulu hari ini yang berkata, PAS berhak menyuarakan kemarahannya terhadap rakan sekutunya DAP yang menolak hudud kerana ia diizinkan Allah.
Kata Hadi, sifat marah memang semula jadi ada pada manusia biasa dan ia menjadi tanggungjawab PAS kerana parti demokratik itu menentang pelaksanaan hukum Allah.
Dalam kenyataan sama petang ini, Lim turut menyenaraikan enam peristiwa yang dianggapnya membuktikan Hadi tidak jujur terhadap PR.
"Pertama sewaktu pilihan raya umum Mei 2013 (PRU13) apabila beliau memberi kuasa kepada calon PAS bertanding di 6 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diperuntukkan kepada PKR sehingga mengakibatkan pertembungan 3 penjuru serta kekalahan bagi PR di kerusi ini.
"Ke-2 apabila Hadi membatalkan keputusan Majlis Pimpinan pada 17 Ogos, 2014, yang dihadiri pimpinan utama DAP, PKR dan PAS (walaupun Hadi tidak hadir) yang Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail akan dilantik ke jawatan menteri besar Selangor," katanya.
Lim berkata, kali ke-3 ialah apabila Hadi memungkiri komitmen beliau sendiri kepada Majlis Pimpinan dalam mesyuarat pada 8 Februari, 2015, yang sebarang pindaan kepada Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1995 mesti terlebih dahulu dibentangkan kepada majlis itu.
Begitu juga sebarang rang undang-undang persendirian yang hendak dibawa di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud.
Kali ke-4 pula ialah ketika enakmen tersebut dibentang dan diluluskan DUN Kelantan pada 19 Mac, tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.
"Kali ke-5 apabila Hadi sendiri mengemukakan usul rang undang-undang persendirian di Parlimen berkenaan pelaksanaan hudud dalam sidang Mac/April, juga tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan.
"Kali ke-6 pula ialah kemunculan semula rang undang-undang persendirian Hadi dalam sidang Parlimen Mei/Jun, sekali lagi tanpa merujuk kepada Majlis Pimpinan PR," kata Lim dalam kenyataannya.
Justeru, Lim yang menyifatkan Hadi tidak jujur apabila menyatakan DAP setuju dengan pelaksanaan hudud di Kelantan, mengingatkan Hadi yang krisis dalam PR selama ini berpunca daripada haluan PAS yang dipimpinnya.
"PR berdepan krisis bukan kerana hudud, tetapi kerana sama ada PAS pimpinan Hadi bersedia berpegang kepada janji dan kekal komited kepada dasar bersama PR serta prinsip konsensus yang dipersetujui ketiga-tiga parti," katanya.
Beliau juga percaya Hadi akan sekali lagi dipermainkan Umno pada sidang Dewan Rakyat kali ini dan rang undang-undang persendiriannya akan mengalami nasib sama seperti sebelumnya di mana ia tidak akan diberi keutamaan. – 19 Mei, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/adakah-agama-benarkan-hadi-dimarahi-kerana-cabul-dasar-pakatan-soal-dap#sthash.ObOHcatg.dpuf

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH