Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.





Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Ahad, 31 Mei 2015

Didakwa Amal Diskriminasi Agama, Kempen Boikot United Airlines Jadi Viral




KUALA LUMPUR: Seorang penumpang wanita mendakwa syarikat penerbangan Amerika Syarikat United Airlines mengamalkan sentimen anti Islam atau 'Islamophobia' selepas dikatakan didiskriminasi pramugari penerbangan tersebut.

Tahera Ahmad, 31, seorang pengarah sebuah pertubuhan hubungan antara agama di Universiti Northwestern dilapor dalam perjalanan ke Washington dari Chicago untuk satu persidangan dialog dalam kalangan belia Israel dan Palestin.

Pengalaman buruk Tahera yang memakai hijab ketika kejadian itu telah dikongsi melalui akaun Facebooknya.

Semuanya bermula apabila Tahera meminta satu tin minuman Diet Coke yang masih belum dibuka daripada pramugari bertugas pada hari itu, tetapi petugas terbabit enggan memberikannya atas alasan bertentangan dengan peraturan keselamatan penerbangan United Airlines.

Menurut Tahera, pramugari itu mengatakan bahawa mereka tidak dibenarkan memberi tin yang belum dibuka kepada pelanggan demi keselamatan kerana bimbang digunakan sebagai senjata ketika penerbangan.

Tahera yang pada mulanya dapat menerima alasan itu kemudiannya melahirkan rasa terkejut apabila pramugari yang sama memberi satu tin arak yang belum dibuka kepada penumpang lain di hadapan wanita tersebut.

Malah, apabila ditanya tentang layanan berbeza yang diterimanya itu, pramugari berkenaan dengan pantas mengambil balik minuman tersebut dan membukanya sebelum memberikannya semula kepada penumpang terbabit.

Kecewa dengan layanan yang dianggap tidak adil itu, Tahera mula bertanya kepada penumpang lain sekiranya mereka melihat apa yang berlaku sebagai satu tindakan diskriminasi agama.

Bagaimanapun, salah seorang penumpang lelaki di dalam kabin pesawat menjawab “awak seorang Islam perlu menutup mulut. Kami tahu awak akan gunakannya sebagai senjata."

Tahera yang menyangka penumpang lain akan mempertahankannya mula menangis selepas berasa dihina.

Wanita tersebut kemudian berkongsi kejadian itu di akaunFacebooknyadan kini status itu menjadi viral sehingga mengundang pelbagai reaksi daripada pengamal media sosial.

Dalam perkembangan sama, pengguna media sosial melahirkan sokongan mereka dengan hashtag #unitedfortahera di Twitter dan juga menyeru syarikat penerbangan tersebut untuk meminta maaf bagi mengelak penerbangan itu diboikot oleh pelanggannya. - Kohilah Sekaran/Astro Awani/31/5/15





Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.com







TERIMA KASIH