Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Rabu, 20 November 2013

Dahulu Rokok, Kini KETAGIH Makan


ALDI ketagih makanan ringan dan tidak berkhasiat.

[HM] Medan: Pada usia dua tahun, Aldi Rizal mengejutkan dunia kerana tabiatnya yang suka merokok.

Kini, Aldi, 5, berjaya berhenti merokok, tapi memiliki ketagihan baru, makanan. 
Aldi menjadi tumpuan masyarakat antarabangsa apabila dirakam menaiki basikal roda tiganya sambil merokok di sebuah kampung di Sumatera.

Laporan itu menyebabkan kerajaan Indonesia melancarkan kempen membanteras tabiat merokok dalam kalangan kanak-kanak dan menganjurkan program pemulihan khas untuk Aldi berhenti rokok. 

Aldi dibawa ke Jakarta menjalani terapi selama dua minggu bagi membantunya melupakan tabiat menghisap 40 batang rokok sehari. 

Usaha itu berjaya, tapi Aldi masih tidak menjalani hidup secara sihat. 

Ibunya, Diane Rizal, 28, mengaku masih ada yang menawarkan rokok, tapi Aldi menolak. 

Bagaimanapun Diane kini bimbang terhadap berat badan Aldi yang beralih kepada makanan. 

Malah, perangai Aldi kini sama seperti ketika dia meronta-ronta meminta rokok, bezanya kali ini dia meminta makanan. 

“Pada awal berhenti rokok, Aldi meminta mainan. Dia akan menghantukkan kepala ke dinding jika tidak dapat apa yang diingininya. 

“Rumah kami didiami ramai orang dan sukar menghalang Aldi memperoleh makanan,” katanya. 

Ibu dan bapanya sudah mendapatkan nasihat pakar pemakanan dan mereka dinasihati supaya memberi makanan sihat kepada Aldi. 

“Tubuh Aldi terlalu berat, tidak sesuai untuk usianya. Dia makan terlalu banyak karbohidrat,” kata pakar pemakanan Fransisca Dewi. - Agensi - 19/11/13


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH