Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Rabu, 27 November 2013

Polis SAHKAN Mangsa "Perhambaan" di London Siti Aishah Abdul Wahab
[TMI] Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar  mengesahkan seorang daripada tiga wanita yang diselamatkan selepas 30 tahun menjadi hamba di London adalah Siti Aishah Abdul Wahab.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat sahkan sama ada masih lagi berstatus warganegara Malaysia atau tidak selepas tidak pulang ke negara ini sejak lebih 30 tahun.

"Sekitar tahun 1970an, dia dikehendaki polis Malaysia kerana terlibat dalam kegiatan komunis. Dia dikesan bergerak di kalangan aktivis pelajar yang ada tendesi gerakan kiri," katanya.

Kamar Mahtum ditemani Hishamudin ke London malam tadi."Bagaimanapun, Siti Aishah lari ke London di mana kita terus mengawasi pergerakan beliau. Oleh kerana United Kingdom mengamalkan kebebasan bersuara, Siti Aishah bergerak di kalangan aktivis pelajar di sana," kata Khalid.

Khalid menjelaskan, "Siti Aishah bukan lagi menjadi buruan polis kerana apa yang dilakukan sudah 30 tahun berlalu, jadi tidak perlulah kita jadikan ia isu lagi sekarang."

Oleh itu katanya, jika Siti Aishah mahu pulang ke Malaysia, dia bebas berbuat demikian kerana polis tidak lagi akan menangkap dia.

Kakak Siti Aishah, Kamar Mahtum berangkat ke London malam tadi bersama aktivis Hishamudin Rais dalam usaha membawa pulang adiknya itu.

Siti Aishah adalah salah seorang daripada tiga wanita yang dibebaskan bersama dua lagi wanita di daerah Lambeth selepas didakwa menjadi 'hamba' kepada kumpulan Komunis Mao Tse Tung.

Ia menjadi sorotan besar-besaran media British atas dakwaan menjadi hamba kumpulan Maoist.

Semalam, aktivis Hishamuddin Rais mendedahkan kepada The Malaysian Insider wanita Malaysia menjadi "hamba psikologi" selama 30 tahun di London adalah Siti Aishah.

Katanya, Siti Aishah aktif dengan pertubuhan mahasiswa kiri yang menggelarkan diri mereka "New Malayan Youth". – 27 November, 2013.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH