Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Khamis, 21 November 2013

[PANAS] Dewan Ulama Pas Pusat Mahu Ulama Isi Jawatan Presiden, Timbalan, Naib[MK] Dewan Ulama PAS Pusat (DUPP) menerima usul tanpa bahas yang mendesak PAS Pusat memasukkan fasal yang memperuntukkan jawatan presiden, timbalan dan sekurang-kurang salah seorang naib presiden terdiri daripada ulama.

Desakan yang dibuat oleh Urusan Ulama PAS Kuala Nerus, Terengganu itu supaya "tidak timbul kecelaruan" dalam pemikiran ahli dan memastikan kelangsungan kepimpinan ulama berhubung kepimpinan di peringkat tertinggi parti itu.

Berdasarkan usul yang diedarkan kepada perwakilan, usul kawasan itu telah dibawa dan diluluskan dalam Muktamar Dewan Ulama PAS Terengganu.

Menyedari kepimpinanan ulama menjadi tonggak kepada PAS yang digagaskan oleh Dewan Pemuda PAS pada 1982, maka menjadi tanggungjawab kepada parti untuk mempastikan kelangsungan kepimpinan ulama supaya difahami dan dihayati oleh seluruh ahli-ahli PAS.

"Supaya tidak timbul kecelaruan dalam pemikiran kita berhubung dengan kepimpinan di peringkat tinggi iaitu presiden, timbalan presiden dan naib presiden, maka Dewan Ulama PAS Terengganu yang bersidang mendesak PAS Pusat memasukkan satu fasal yang memperuntukkan presiden, timbalan presiden dan sekurang-kurangnya salah seorang naib presiden terdiri dari ulama," usul itu dipetik.

Sementara itu, DUPP juga menerima usul tanpa bahas iaitu menerima dan melaksanakan semua laoan resolusi Multaqa Ulama Semalaysia pada 14 September lalu "untuk tujuan pengukuhan" Dewan Ulama PAS pusat, PAS dan Pakatan Rakyat.

Usul tersebut dikemukakan oleh Dewan Ulama PAS Wilayah Persekutuan.

'Karpal tak sempat belajar lagi'

Dalam sidang media kemudiannya, Harun berkata pihaknya menyerahkan kepada keputusan muktamar penuh berhubung cadangan memilih jawatan presiden, timbalan dan sekurang-kurangnya naib presiden di kalangan ulama.

"Terserah kepada muktamar (untuk meluluskan). Itu cadangan. Kalau diterima tanpa bahas lagi bagus," katanya.

Bagaimanapun, katanya, gabung jalin antara ulama dan profesional dalam parti perlu dikekalkan kerana ia merupakan rahsia kekuatan parti Islam itu selama ini.

"Kita bukan nak kepada jawatan, tetapi prinsip dan dasarnya nak kepada ulama... Golongan profesional pun kita perlu kerana ia rahsia kekuatan dan pengukuhan parti dari parti semasa ke semasa," katanya.

Diminta mengulas kenyataan Pengerusi DAP Karpal Singh yang didakwa mencadangkan pertubuhan berteraskan agama dan bangsa termasuk PAS dibatalkan, Harun berkata beliau "tidak berdukacita" dengan kenyataan itu kerana Karpal "masih tidak memahami Islam".

"Kita bertahaluf (bekerjasama) dengan DAP dan PKR ini untuk mendakwah mereka supaya mereka memahami Islam.

"Tahaluf ini baru lagi, Karpal tak sempat belajar lagi nak Islam.

"Jadi kita maaflah... Lawan orang jahil, rosak kita," katanya sampai membaca sepotong pepatah dalam bahasa Arab.- 21/11/13

Usul berkaitan di sini.

P/s: Steady Bang Mat Sabu, steady golongan dicap profesional.

Pesanan untuk Perwakilan PAS: Jika mahu memilih pemimpin yang tidak mesra PR, tidak popular dalam kalangan masyarakat majmuk, tidak agresif di peringkat nasional, mudah dipengaruhi isu bangsa, mudah terpengaruh dengan permainan politik musuh, hanya kerana dilabel ulama, maka tunggulah PRU14 nanti untuk melihat kesannya.

Rasanya orang ramai yang di luar PAS tidak kisah apa-apapun title pemimpin yang dipilih sama ada ulama atau profesional asalkan pemimpin itu islamik, berkemampuan, dan diterima umum. Jika benar jawatan itu mahu diisi oleh golongan yang dilabel ulama, maka orang itu wajib memiliki ciri dan karisma TGNA. Tiada sesiapa pun akan membantah jika orang yang mahu diangkat itu mempunyai ciri seperti TGNA. Soalnya, pada waktu dan ketika ini adakah mana-mana pemimpin yang dilabel ulama itu memiliki aura seperti TGNA?

Jika mahu golongan ulama memegang semua jawatan tertinggi PAS, maka eloklah DUPP melahirkan lebih banyak pemimpin ulama yang dihormati dan disegani seperti TGNA. Sosok tubuh ikon PAS itu bukan sahaja dihormati orang Islam, malah dikagumi masyarakat berbilang bangsa di negara ini.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH