Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Rabu, 27 November 2013

Isu GST: MP PR Sekolahkan MP BN'Negara yang laksana GST pun boleh bankrap'

[AA] KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat memberi amaran bahawa Malaysia tidak akan terlepas dari menjadi negara bankrap, walaupun dengan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua berkata, GST bukan merupakan suatu 'ubat ajaib' untuk memulihkan keadaan kewangan Negara.

"Siapa kata kalau laksanakan GST negara tidak akan bankrap? Ada juga negara maju seperti Amerika Syarikat dan (bandar) Hong Kong yang tidak ada GST dan tidak bankrap.

"Kalau nak bandingkan dengan Greece, negara itu mempunyai GST sebanyak 21 peratus tapi masih bankrap," katannya semasa satu sidang media di Parlimen pada Selasa.

Beliau berkata demikian semasa menyangkal kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang berkata pelaksanaan GST perlu kerana Malaysia berisiko menjadi bankrap seperti Greece jika ia terpaksa meminjam lebih banyak wang.

Tony berkata perkara pokok yang akan menentukan samada negara akan menjadi bankrap atau tidak ialah rasuah, pemborosan, pembaziran dan ketirisan.

"Sekiranya isu-isu pokok ini tidak diselesaikan, isu bankrapsi akan terus menjadi risiko kepada negara dengan pelaksanaan GST ataupun tidak," katanya.

Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli yang turut hadir di sidang media itu berkata, tidak kira berapa banyak wang yang telah dimasukkan ke dalam negara melalui GST, risiko kebankrapan masih akan ada sekiranya rasuah tidak dihapuskan.

Rafizi berkata, perdana menteri harus konsisten dengan penilaiannya tentang kedudukan kewangan negara.

"Najib kata negara akan bankrap kalau tiada GST. Tetapi semalam, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata kewangan negara berbanding negara lain adalah kukuh dan nisbah hutang kepada keluaran dalam negara kasar adalah cukup baik.

"Jadi, apa status kewangan negara sekarang? Adakah negara hendak bankrap atau kewangan negara kukuh?

"Kalau kewangan negara betul-betul kukuh seperti yang dikatakan oleh Ahmad Maslan, maka tidak timbul soal pelaksanaan GST," katanya.

Rafizi berkata, kenyataan yang bertentangan menunjukkan kerajaan sendiri tidak boleh menyembunyikan masalah kewangan dalam negara.

Pada Ahad, Najib telah berkata pelaksanaan GST pada 2015 nanti adalah sebagai usaha mencari sumber tambahan kepada negara dan rakyat yang tidak membayar cukai adalah 'pengkhianat negara'.

Ia berikutan statistik hanya 10 peratus iaitu 1.34 juta pembayar cukai yang membayar cukai daripada jumlah keseluruhan 14 juta pembayar cukai.

"Kalau hasil tidak ada, kita ada pilihan lain... pinjam duit. Kalau kita asyik pinjam, pinjam, pinjam, apa akan jadi?” katanya.

Katanya, jika pinjaman terlalu banyak, ia akan menyebabkan kedudukan rating ekonomi negara menurun dan akhirnya membawa kepada negara yang muflis seperti Greece. - 27/11/13
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH