Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Isnin, 11 November 2013

Umno Didakwa Tipu Melayu dalam Isu Kalimah Allah, PAS Gesa Tarik Balik Tuduhan
[TMI] PAS mendakwa pemimpin politik Umno telah menipu masyarakat Melayu dalam isu kalimah Allah apabila mereka sendiri membenarkan penggunaannya di kalangan masyarakat Kristian.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar) menyifatkan masyarakat Melayu telah diperbodohkan oleh Umno yang menggunakan isu penggunaan kalimah Allah sepanjang tempoh berkempen pada pilihan raya umum ke-13 lalu.

"Orang Melayu kena faham dalam pilihan raya tempoh hari mereka telah ditipu oleh Umno dan macai-macai Umno," kata Ahli Parlimen Pokok Sena tersebut dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau juga mendesak pemimpin Umno menarik balik kenyataan yang menghentam PAS dalam pendirian melibatkan penggunaan kalimah Allah.

"Apa isunya sebelum ini apabila kerajaan menuduh pihak PAS sedangkan kerajaan sendiri membenarkan?

"Pendirian kerajaan sebelum ini bukan berasaskan agama tetapi berasaskan sentimen politik untuk menghangatkan suasana politik... kerajaan BN (Barisan Nasional) perlu tarik balik semua kenyataan yang memburukkan PAS kerana kerajaan sendiri membenarkan kalimah Allah," kata beliau lagi.

Mahfuz sebelum itu bertikam lidah dengan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom apabila mengeluarkan kenyataan bercanggah apabila bertegas kalimah Allah hanya ekslusif untuk penganut Islam tetapi pada masa sama Kabinet pula membenarkan penggunaan kalimah suci tersebut di Sabah dan Sarawak.

"Jadi memang betullah keputusan kabinet yang YB (Jamil Khir) juga anggota Kabinet bersetuju membenarkan kalimah Allah digunakan orang Kristian," kata Mahfuz semasa di dalam Dewan Rakyat apabila Jamil Khir menegaskan keputusan tersebut diambil berlandaskan 10 Penyelesaian yang telah dipersetujui sebelum ini.

Isu berkaitan penggunaan kalimah Allah tercetus sejak 2009 apabila Kementerian Dalam Negeri melarang penerbitan Herald menggunakan kalimah berkenaan dalam penerbitan mingguan berbahasa Melayu mereka bagi kegunaan penganut Katolik.

Mahkamah Rayuan memutuskan Herald dilarang menggunakan perkataan berkenaan.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semasa kongres ke-28 Parti Bersatu Sabah berkata, penganut Kristian di Malaysia Timur boleh meneruskan penggunaan kalimah Allah walaupun Mahkamah Rayuan membuat keputusan sebaliknya.

Katanya, Putrajaya akan menghormati penyelesaian 10 perkara yang dimeterai pada 2011 iaitu gereja Sabah dan Sarawak boleh meneruskan penggunaan kalimah Allah dan menggesa semua pihak tidak mempolitikkannya kerana ia akan menjadi ancaman memudaratkan diri sendiri.

Namun, baru-baru ini semasa perutusan sempena sambutan Maal Hijrahnya, Najib berkata akan tetap mempertahankan kalimah Allah demi bangsa, agama, dan negara.

Dalam perutusan sempena sambutan Maal Hijrahnya, Najib berkata, ketegasan itu bagaimanapun dibuat secara berhemah melalui konsep Wasatiyyah yang menjadi asas kemakmuran Malaysia.

"Menghayati pengertian hijrah yang lebih luas, kita tetap memartabatkan agama dan mempertahankan kalimah Allah demi agama, bangsa dan negara tercinta.

"Malaysia yang menjunjung tinggi perlembagaan dan Islam sebagai agama bagi negara, tetap istiqamah mendaulatkan kedudukan Islam di negara ini berlandaskan Maqasid Syariah dan pendekatan berhemah berkonsepkan Wasatiyyah," katanya dalam perutusan berkenaan yang boleh didapati di laman web www.1malaysia.com.my. – 11 November, 2013.Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH