Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Jumaat, 24 Julai 2015

Akhbar Mingguan, Harian The Edge Digantung Mulai 27 Julai
Kementerian Dalam Negeri menyatakan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dilaporkan 2 akhbar itu memudaratkan dan boleh membawa gangguan kepada keselamatan dan ketenteraman awam atau memberi ancaman kepada keselamatan negara. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Julai, 2015.

Akhbar perniagaan mingguan dan harian The Edge dan The Edge Financial Daily digantung bermula Isnin depan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN), kata penerbit hari ini.

Penerbit berkata, menerusi surat yang dikirimkan, KDN menyatakan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dilaporkan 2 akhbar itu memudaratkan dan boleh membawa gangguan kepada keselamatan dan ketenteraman awam atau memberi ancaman kepada keselamatan negara.

"Gagal menghentikan penerbitan selama 3 bulan akan menyebabkan pembatalan permit penerbitan," kata KDN dalam surat tersebut. – The Malaysian Insider/24 Julai, 2015.


P/s: Keselamatan negara atau siapa?

Berkaitan:

KDN gantung permit penerbitan The Edge

The Edge Media Group mengumumkan, Kementerian Dalam Negeri menggantung permit penerbitan untuk dua akhbar terbitannya, The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily.

Satu kenyataan kumpulan media itu menyebut, penggantungan itu berkuat kuasa selama tiga bulan bermula 27 Julai.

KDN bertindak demikian berdasarkan laporannya berhubung 1MDB yang didakwa bersifat “memudaratkan atau mungkin memudaratkan ketenteraman awam, keselamatan atau mungkin menggemparkan pendapat umum atau mungkin memudaratkan orang awam atau kepentingan awam”.

KDN akan menarik balik permit berkenaan sekiranya The Edge Media Group tidak menghentikan penerbitan akhbar tersebut dalam tempoh itu, kata syarikat itu.

Arahan tersebut diterima melalui satu surat KDN.

Ketua pegawai eksekutifnya Ho Kay Tat berkata syarikat penerbitan itu akan mendapatkan perintah mahkamah bagi membatalkan penggantungan permit berkenaan.

Penggantungan permit itu hanyalah satu usaha untuk “menutup (The Edge) bagi menutup mulut kami” kata Ho yang mempunyai kira-kira 350 orang kakitangan untuk operasinya di Malaysia.

Beliau turut menangkis tuduhan KDN bahawa laporan The Edge berhubung 1MDB boleh memudaratkan keselamatan awam.

“Kami tidak nampak bagaimana pendedahan komplot untuk menipu berbilion ringgi daripada rakyat Malaysia boleh dianggap menjejaskan kepentingan awam dan negara,” kata Ho.

Dengan penggantungan akhbarnya, Ho berharap para pembaca dan pengiklannya dapat terus menyokong penerbitan dalam talian The Edge.

Pemilik The Edge Media Group, Tong Kooi Ong disiasat mengikut Seksyen 124 Kanun Keseksaan berhubung kegiatan "menjejaskan demokrasi berparlimen" ekoran laporan mengenai 1MDB. -Malaysia Kini/24/7/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH