Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 14 Julai 2015

Budak Gelandangan Belajar Tepi McDonalds Diberi Bantuan
KUALA LUMPUR: Gambar viral kanak-kanak gelandangan, Daniel Cabrera yang sedang membuat kerja sekolah di tepi jalan bertemankan lampu daripada restoran McDonald’s baru-baru ini nampaknya telah mengubah kehidupannya. 

Rakaman perbuataan kanak-kanak itu yang menggunakan lampu daripada restoran McDonald’s untuk belajar menjadikan dia terkenal, dan telah membawa sesuatu yang terbaik daripada rakyat.

Menurut laporan media, Daniel dan keluarganya telah dibanjiri dengan tawaran bantuan dan kini pintu bantuan biasiswa untuk pengajian Daniel juga dikatakan telah dibuka.

Selepas biasiswa itu ditawar oleh pihak Pencegahan Jenayah dan Terrorrism melalui Penglibatan Komuniti & Sokongan, budak berusia sembilan tahun itu berkata dia berasa teruja.
“Saya mahu menjadi seorang anggota polis untuk membantu Filipina,” kata Daniel dipetik dari ABS-CBN.

Manakala ibunya, Christina Espinoza pula berkata, “Kami gembira.

“Saya tidak tahu apa yang saya akan lakukan dengan semua peluang ini. Sekarang, Daniel tidak perlu lagi menderita hanya untuk menyelesaikan pengajiannya.”

Difahamkan, ayah Daniel telah meninggal dunia dalam satu kebakaran dan Christina kini terpaksa mengemis untuk menyara keluarganya.

Terdahulu, gambar Daniel itu diambil dan dimuat naik di Facebook oleh seorang pelajar perubatan, Joyce Torrefranca.


Menurut Joyce, dia sangat terharu dengan sambutan yang diterima sejak gambar tersebut berkongsi di Facebook.

"Terima kasih semua kerana berkongsi gambar tersebut. Dengan itu, kita dapat membantu Daniel dalam mencapai impiannya." -Astro Awani/12/7/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH