Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Rabu, 8 Julai 2015

WSJ Tunjuk Dokumen Aliran Wang ke Akaun Najib
Akhbar The Wall Street Journal (WSJ) yang mendedahkan mengenai AS$700 juta dana didakwa disalurkan ke akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kini memuatnaik dokumen online yang memperincikan perjalanan wang itu.

Dokumen-dokumen itu termasuk borang permohonan kiriman wang, surat kebenaran deposit tunai dan carta yang menggariskan aliran wang tersebut.

Beberapa angka bagaimanapun dihitamkan dalam dokumen itu.

Antara dokumen itu, yang menurut WSJ diperoleh "daripada siasatan kerajaan Malaysia", ialah tiga borang permohonan kiriman wang oleh Ihsan Perdana Sdn Bhd.

Pada 26 Disember 2014, RM27 juta dan RM5 juta dipindahkan kepada seorang penerima yang disenaraikan sebagai AmPrivate Banking – 1MY, manakala RM10 juta dikirimkan pada 10 Februari 2015.

Dalam borang itu, butiran pembayaran disenaraikan sebagai pemindahan dana untuk "program CSR" (tanggungjawab sosial korporat).

Akaun Ihsan Perdana ialah dengan Affin Bank.

Terdapat juga urus niaga luar negara sebanyak AS$619,999,988 dan AS$60,999,988 daripada Tanore Finance Corp melalui Falcon Private Bank, pada 21 Mac 2013 dan 25 Mac 2013, yang disokong dokumen pemindahan kredit MT103 yang dikeluarkan komputer.

Juga, sepucuk surat daripada Nik Faisal Ariff Kamil, seorang pengarah SRC International Sdn Bhd, kepada pengurus cawangan AmIslamic Bank Bhd turut dimuatnaik online berkaitan 3 akaun bank.

Dalam surat itu tertulis, "melihat kepada jadual kedua-dua pemegang akaun dan saya (termasuk pelbagai lawatan dan mesyuarat yang dijadualkan dan kemungkinan timbul keperluan membuat perjalanan secara ad hoc), saya percaya akan ada waktunya saya mungkin tidak ada untuk melakukan pemindahan yang diperlukan dan memberi arahan penghantaran wang kepada Bank".

Surat itu kemudiannya menyatakan: "susulan perkara di atas dan kebenaran yang diberikan kepada saya yang dilantik sebagai Personel Yang Bertanggungjawab hal ehwal Akaun, sila ambil perhatian pencalonan saya untuk wakil berikut untuk menguruskan deposit tunai segera ke dalam Akaun yang diperlukan bagi maksud, antara lain, menunaikan cek segera di luar arahan saya".

Nama dan butiran kad pengenalan pada dokumen itu bagaimanapun dihitamkan.

SRC International ialah syarikat dimiliki Kementerian Kewangan.

Najib ialah pengerusi lembaga penasihat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang mengumpul RM42 bilion hutang selepas hanya enam tahun beroperasi.

Khamis lalu, WSJ dan Sarawak Report, laman web yang berpangkalan di UK, mendedahkan sejumlah AS$700 juta (RM2.67 bilion) didakwa dipindahkan ke dua akaun bank di bawah nama Najib dengan AmBank. – The Malaysian Insider/7 Julai, 2015.

Baca pendedahan Sarawak Report di sini.Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH