Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Khamis, 9 Julai 2015

Tokoh Pembankan Akui Silap Analisis Dokumen WSJ
Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Islamic Bank Badlisyah Abdul Ghani telah mengaku membuat beberapa kesilapan dalam analisisnya terhadap dokumen yang memperincikan dakwaan pemindahan hampir AS$700 juta kepada akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

"Saya juga ingin mengakui bahawa saya telah membuat kesilapan dalam catatan saya berkenaan dengan analisis saya ke atas pelbagai kod Swift.

"Kesilapan itu telah ditunjukkan dengan betul oleh satu laporanMalaysiakini berhubung perkara itu, dan saya juga telah membuat pembetulan pada laman Facebook saya," kata Badlisyah dalam kenyataan akhbar.

Badalisyah menambah bahawa ia adalah pandangan peribadinya yang tidak mewakili orang lain atau mana-mana organisasi.

"Ia dimaksudkan untuk kegunaan peribadi di kalangan sekumpulan rakan-rakan."Pada mulanya, Badalisyah mendakwa Wall Street Journal"terjebak" dengan dokumen mesej Swift palsu yang membuat dakwaan terhadap Najib.

Beliau mendakwa wujud percanggahan dalam alamat penghantar serta Kod Swift bank dari mana wang itu dihantar.

Selepas disemak olehMalaysiakini, ia mendapati kebanyakan kerja forensik Badalisyah itu tidak tepat.

Bagaimanapun, Badlisyah dengan betul menegaskan bahawa cawangan bank Wells Fargo itu sepatutnya mempunyai standard Kod Swift "PNBPUS3NNYC" dan bukannya "PNBPUS3NANYC" seperti yang disenaraikan pada dokumen-dokumen yang dikeluarkan oleh WSJ.

Semakan menunjukkan bahawa Kod Swift "PNBPUS3NANYC" telah digunakan oleh pendahulunya, Wachovia Bank, yang kemudiannya diambil alih oleh Wells Fargo Bank pada tahun 2008.

Semakan lanjut menunjukkan percanggahan, khususnya pada tambahan "A" pada angka kesembilan Kod Swift dalam dokumen WSJ itu, semata-mata menunjukkan terminal logik dan tidak mempunyai kaitan dengan identiti bank.

Setelah dicabar oleh penyokong Najib, WSJ mengeluarkan sembilan dokumen semalam untuk menyokong dakwaan mereka bahawa hampir AS$700 juta dipindahkan ke dalam akaun peribadinya. - Malaysia Kini/8/7/15

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH