Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Sabtu, 16 Mei 2015

Indonesia Didesak Hentikan Ujian Dara bagi Rekrut Tentera Wanita
JAKARTA: Kumpulan hak asasi mendesak agar Indonesia menghentikan ujian dara bagi wanita yang mahu menyertai pasukan tentera republik itu, dengan menyifatkan prosedur tersebut sebagai ‘zalim, tidak berperikemanusiaan dan mejatuhkan maruah’, lapor portal berita BBC.

Pertubuhan Human Rights Watch (HRW) berkata, temu duga dengan calon wanita dalam tentera itu melibatkan pemeriksaan status dara ‘menggunakan dua jari’. Ujian itu dikatakan turut dilakukan ke atas wanita yang mahu berkahwin dengan pegawai tentera.

Pasukan keselamatan negara itu mempertahankan ujian tersebut dengan menyatakan bahawa individu yang rendah moral dikhuatiri akan ‘menjatuhkan imej tentera’.

Mereka bagaimanapun menafikan ujian berkenaan dijalankan ke atas mereka yang merancang untuk berkahwin dengan anggota tentera.

Pasukan polis negara itu juga berdepan dengan kritikan tahun lalu apabila memaksa calon wanita melakukan ujian pemeriksaan itu.

HRW dalam sebuah kenyataan menyatakan, pihak tentera patut segera menghentikan ujian dara tersebut yang dianggap zalim, tidak berperikemanusiaan dan menjatuhkan maruah di bawah undang-undang hak asasi manusia antarabangsa.

Kumpulan itu menyifatkan amalan pemeriksaan tersebut sebagai ‘keganasan berasaskan jantina’ dan mendakwa ia tidak disokong secara saintifik sebagai kaedah membuktikan seseorang wanita itu berstatus dara.

HRW telah menemu bual 11 rekrut dan tunangan para pegawai anggota keselamatan yang telah menjalani pemeriksaan itu di hospital-hospital tentera di beberapa bandar di seluruh Pulau Jawa.

Mereka juga telah mengambil keterangan mereka yang terlibat dalam menjalankan pemeriksaan itu.

Responden yang telah diperiksa mengikut kaedah itu mendedahkan bahawa amalan itu menyakitkan, memalukan dan meninggalkan trauma, lebih-lebih lagi apabila yang memeriksa mereka ialah lelaki.

Individu tidak bermoral

Ujian berkenaan merupakan amalan standard selama berdekad-dekad lamanya dan seorang pegawai tentera udara yang telah bersara mengesahkan pernah melalui ujian itu pada tahun 1984.

Dia berkata, empat tahun kemudian dia telah berkahwin tetapi tidak dapat menjalinkan hubungan seks dengan suaminya selama berbulan-bulan ‘kerana trauma yang dialami sewaktu membuat ujian pemeriksaan itu’.

Namun begitu, jurucakap tentera Fuad Basya mempertahankan rasional ujian tersebut iaitu demi mencegah wanita tidak bermoral daripada menyertai angkatan tentera.

“Jika orang tersebut meyertai tentera, dia akan mencemar nama baik tentera yang memikul tanggungjawab besar.

“Mereka bertanggungjawab ke atas kedaulatan negara, penyatuan wilayah dan keselamatan bangsa,” ujarnya.

Laporan HRW itu diketengahkan sempena sebuah mesyuarat yang bakal berlangsung minggu depan di Bali anjuran badan yang menjayakan kerjasama antara perkhidmatan perubatan angkatan bersenjata di seluruh dunia iaitu Jawatankuasa Antarabangsa bagi Perubatan Ketenteraan.-AstroAwani/16/5/15

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH