Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Khamis, 14 Mei 2015

Vatican Akui Status Palestin Sebagai Sebuah Negara
VATICAN CITY: Negara Vatican telah menyiapkan dokumentasi perjanjian yang mengakui bahawa Palestin sebagai sebuah negara.

Wakil Menteri Luar Vatican Antoine Camilleri menjelaskan, perjanjian tersebut diharapkan dapat mewujudkan penyelesaian dua negara, termasuk mengakhiri konflik dengan Israel, laporAlJazeera.

Sebuah perjanjian bersama yang dikeluarkan oleh Vatican pada Rabu menyebut bahawa isi perjanjian itu telah dirumuskan dan akan ditandatangan secara rasmi oleh pihak berkuasa berkaitan.

Tindakan itu bagaimanapun telah menimbulkan kekecewaan pemerintah Israel dengan mengatakan bahawa keputusan itu mengganggu rundingan bilateral.

“Kami telah mengakui kewujudan negara Palestin sejak ia diiktiraf pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), malah dalam buku tahunan rasmi Vatican juga Palestin sudah disenaraikan,” ujar jurucakap Vatican Federico Lombardi.

Pada 29 November 2012, Perhimpunan Agung PBB telah menerima resolusi yang mengiktiraf Palestin sebagai negara pemerhati bukan anggota.

Langkah itu ternyata dialu-alukan oleh Vatican, yang juga memiliki status pemerhati bukan anggota di PBB.

Ahli jawatankuasa eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) Hanan Ashrawi, berbesar hati dengan pengiktirafan Vatican tersebut.

“Signifikasi pengiktirafan ini melampaui sebarang batas perundangan dan politik seterusnya suatu simbol sokongan moral.

"Ia memancarkan isyarat kepada semua pihak bahawa rakyat palestin mempunyai hak ke atas kebebasan dan pengiktirafan rasmi,” ujarnya.

Dengan pengakuan tersebut, Vatican menyertai banyak negara Eropah lain yang turut mengakui kedaulatan Palestin seperti England, Ireland, Sepanyol, Perancis dan Sweden. - Agensi/Astro Awani/14/5/15

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH