Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Selasa, 12 Mei 2015

Tidak Mustahil Putrajaya Cetak Ringgit Pula Selamatkan 1MDB - PKR
PKR hari ini melahirkan kebimbangan Putrajaya akan bertindak mencetak lebih banyak ringgit bagi menyelamatkan syarikat pelaburan bermasalah 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sambil mengingatkan Bank Negara Malaysia (BNM) supaya menghalang sebarang usaha ke arah itu.

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata jika ini berlaku, nilai ringgit akan susut ke tahap yang lebih rendah dan memberi tekanan terhadap pengguna, memandangkan banyak bahan keperluan asas di Malaysia diimport.

"Saya berharap pihak BNM akan dapat mengekalkan tahap profesionalisme mereka dengan menentang sebarang tindakan yang bakal menyusutkan nilai ringgit dilakukan demi mempertahankan nilai mata wang ringgit negara," kata ahli Parlimen Permatang Pauh itu dalam kenyataan hari ini.

Dr Wan Azizah turut kesal Putrajaya sanggup menggunakan "dana rakyat yang menabung untuk membiayai urusan fardhu haji", merujuk kontroversi pembelian tanah milik 1MDB oleh Lembaga Tabung Haji pada harga yang jauh lebih tinggi daripada harga asal.

Berikutan bantahan keras pelbagai pihak termasuk beberapa pemimpin Umno, Tabung Haji mengumumkan tanah yang dibelinya itu akan dijual melalui tender terbuka pada harga yang lebih tinggi.

"Penjualan pada kadar yang tinggi ini perlu dipersoalkan samada ianya benar-benar satu transaksi pasaran yang sah ataupun hanyalah satu ‘wayang’ untuk menjana dana bagi membantu 1MDB melangsaikan hutang-hutangnya," katanya.

Dr Wan Azizah turut menyentuh penggunaan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) yang dilaporkan membeli tanah 1MDB di Tun Razak Exchange.

"Sudahlah pendapatan rakyat yang tidak meningkat itu dirompak oleh kerajaan menerusi beban GST, kini, duit simpanan untuk masa depan rakyat (LTH, KWAP) pula digunakan sewenang-wenangnya untuk menyelamatkan 1MDB yang hanya menguntungkan beberapa kroni tertentu sahaja," katanya.

Kontroversi menyelubungi 1MDB terus mendapat perhatian selepas pendedahan Tabung Haji dan Permodalan Nasional Berhad (PNB) "meminjamkan" wang kepada syarikat bermasalah itu melalui pembelian sukuk bernilai RM1.5 bilion tahun lepas.

Menurut Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, sukuk tersebut tidak disenaraikan dan tidak didagangkan secara aktif di pasaran bon.

"Ia adalah kertas hutang yang dirundingkan secara terus di antara 1MDB dengan Tabung Haji dan PNB," katanya.

Rafizi berkata oleh kerana ia tidak disenaraikan, sukuk itu tidak ditarafkan seperti mana-mana kertas lain.

"Hutang RM1.5 bilion ini dijamin dengan cagaran tanah Bandar Malaysia (yang diberikan oleh Putrajaya kepada 1MDB) dan janji kutipan sewa di Bandar Malaysia (apabila siap), dan akan digunakan untuk membayar hutang RM1.5 bilion ini," kata Rafizi. – The Malaysian Insider/12 Mei, 2015.


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH