Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Ahad, 10 November 2013

Siasat Cadangan Sambung Konsensi Syarikat DAWAMAAntara kakitangan Dawama Sdn. Bhd. yang dipaksa menerima notis 'cuti' tanpa gaji bermula 1 Ogos 2011 membantah tindakan syarikat itu dan menyifatkannya suatu penganiayaan. Laporan lanjut di sini.

[KD] KUALA LUMPUR 6 NOVEMBER: Siasatan perlu dilakukan sekiranya terdapat penyalahgunaan kuasa terhadap cadangan menyambung konsesi syarikat percetakan Dawama Sdn Bhd oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) bagi tempoh 10 tahun lagi.

Ini berikutan dakwaan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) bahawa syarikat tersebut gagal melaksanakan beberapa projek yang dianugerahkan kepadanya.

“Ini sesuatu yang aneh, sepatutnya jika syarikat ini pernah gagal, maka konsesinya tidak harus diteruskan,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, Azan Ismail.

“Siasatan perlu dijalankan, apakah terdapat unsur-unsur penyalahgunaan kuasa dalam keputusan menyambung konsensi syarikat ini,” jelasnya yang beranggapan tindakan menyambung konsesi tersebut hanya memberi keuntungan kepada pemilik Dawama.

Pada minggu lalu, Ketua Pegawai Eksekutif MTEM, Mohd Nizam Mahshar berkata, Dawama diberikan konsesi selama 12 tahun
bermula September 2002 untuk mencetak, memasarkan dan mengedar buku terbitan DBP.

Namun Dawama menurutnya gagal menjalankan kerja percetakan buku teks Kementerian Pendidikan pada tahun 2010 sekaligus memberi gambaran syarikat Bumiputera itu gagal melaksanakan projek bernilai RM120 juta setahun.

MTEM membantah penyambungan konsesi syarikat berkenaan bagi tempoh 10 tahun lagi ekoran kegagalannya membangunkan percetakan Bumiputera.

“Apa yang membimbangkan kami ketika ini ialah sudah ada perbincangan untuk menyambung konsesi Dawama yang dilihat bersifat monopoli dan tidak membantu syarikat pencetak Bumiputera lain.

“Syarikat pencetak lain boleh menggantikan Dawama kerana ini terbukti apabila Dawama mengalami masalah pada 2010, syarikat inilah yang mengambil kontrak yang tidak mampu dilaksanakan Dawama dan melepasi sasaran DBP.

Menurutnya DBP perlu mengambil alih urusan percetakan dan urusan pekerja dalam satu Konsortium Percetakan, Pengedaran dan Pengangkutan (K3P).

Dawama ditubuhkan pada Oktober 1999 bagi mengambilalih aktiviti DBP yang diswastakan iaitu pra-cetak, rekabentuk, percetakan, pengedaran dan pemasaran penerbitan DBP. Akibat masalah kewangan, syarikat tersebut terpaksa memberhentikan operasinya, menyebabkan hampir 400 pekerja diberhentikan tanpa gaji pada 2011.Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH