Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Khamis, 8 Oktober 2015

Hillary Clinton Tidak Sokong TPPAWASHINGTON: Calon Presiden Amerika Syarikat (AS) dari Parti Demokrat, Hillary Clinton menegaskan bahawa beliau tidak menyokong Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) untuk menjadi dasar strategik utama Presiden AS, Barrack Obama berhubung negara-negera Asia.

Hillary yang sebelum ini pernah menjawat jawatan sebagai Setiausaha Negara dalam penggal pertama pentadbiran Obama menyokong pakatan 12 negara itu tetapi kini beliau bimbang perjanjian itu tidak dapat dikawal dengan baik dalam mengekang mata wang untuk dimanipulasikan atau melindungi pengguna daripada membayar caj ubat-ubatan yang mahal.

“Kos piawaian sangat tinggi dan saya seperti tidak percaya perjanjian itu sudah memenuhinya. Saya tidak rasa kita perlu bulat-bulat percaya yang perjanjian ini menjamin sesuatu yang lebih baik.

"Risiko ke arah keburukan lebih tinggi,” katanya melalui satu kenyataan ketika berkempen di Lowa.

Rundingan TPPA sudah dipersetujui pada Isnin lalu yang bertujuan mewujudkan liberalisasi perdagangan dalam kalangan negara anggota yang merangkumi 40 peratus ekonomi dunia dan pada masa yang sama akan menjadi legasi dasar.

Bantahan yang disuarakan Hillary ini sedikit sebanyak membantu meningkatkan sokongan terhadapnya dalam pilihan raya akan datang yang terdiri daripada kumpulan buruh dan kumpulan liberal dalam Parti Demokrat.

Mereka bimbang dengan adanya TPPA ini akan menjejaskan pekerjaan dalam sektor pembuatan sekaligus melonggarkan undang-undang berkaitan alam sekitar, lapor sumber berita antarabangsa, Reuters.

Dalam kalangan ahli Parti Demokrat, TPPA mendapat sokongan hebat daripada Obama dan Naib Presidennya Joe Biden kerana merasakan perjanjian ini penting untuk membantu AS memperluaskan pengaruh mereka di kawasan Timur Asia dalam menyekat kebangkitan China yang tidak termauk dalam kumpulan itu.- mD/8/10/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH