Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Khamis, 8 Oktober 2015

Jambatan Gantung Kaca di China Retak, Pelancong Lari Ketakutan
BARU sahaja dibuka selama dua minggu, laluan jambatan gantung kaca di Hunan, China dilaporkan retak semalam sehingga menyebabkan keadaan yang huru-hara.

Menurut laporan CNN, pelancong berlari dalam keadaan panik selepas melihat keretakan pada laluan yang berbentuk U di Yuntaishan (Yuntai Gunung) Scenic Park.

“Baru sahaja menyaksikan satu detik bersejarah – laluan jambatan kaca Yuntaishan retak, "tulis seorang pengguna di Weibo (laman mikro-blogging China) dengan nama “leedonghaeshuohyukjaenihaowodeaia”.

"Ketika menghampiri penghujung laluan, saya terdengar satu bunyi yang kuat. Saya mula resah dan panik, saya tunduk ke bawah dan melihat lapisan kaca di bawah jambatan pecah berkecai.

"Saya mula menjerit, 'Ia benar-benar retak. Ia benar-benar retak! 'Kemudian saya berlari menolak orang-orang di depan kerana terkejut melihat kejadian tersebut. "

Susulan kejadian tersebut, pihak berkuasa taman tersebut mengeluarkan satu kenyataan bagi mengesahkan kejadikan tersebut.

"Bagi memastikan keselamatan para tetamu, laluan kaca itu ditutup serta-merta," kata pengurus taman itu dalam kenyataan tersebut.

"Pakar-pakar keselamatan sedang mencari punca kejadian."

Mereka mendakwa kerosakan itu berlaku disebakan ‘daya luar’ daripada sebuah objek yang tajam.

Tiada ancaman yang berlaku.

Difahamkan, permukaan laluan tersebut dibina dengan tiga lapisan ‘tempered-glass’ yang ditempah khas untuk projek tersebut.

Menurut pihak taman tersebut, retakan hanya berlaku pada satu lapisan kaca dan ia tidak akan menimbulkan sebarang ancaman kepada keselamatan pelancong.

Laluan jambatan akan ditutup sehingga kerja pembaikian selesai.

Bagaimanpun, kejadian ini telah menimbulkan keraguan pelancong dari segi aspek keselamatan jambatan tersebut, di mana rata-rata pengguna media sosial mula menyoal punca retakan.

Laluan Yuntaishan yang dibuka bulan lalu merupakan tarikan baru pelancong di China, dimana pelancong akan berpeluang untuk berjalan di atas jambatan kaca setinggi 1000 meter yang dibina merentasi sebuah jurang.

Sebelum ini, dilaporkan kaca yang digunakan untuk membina jambatan tersebut adalah setebal 24 milimeter dan dikatakan 25 kali lebih kuat daripada jenis kaca lain.

Negara China juga dalam perancangan untuk membina satu lagi jambatan gantung kaca di Zhangjiajie Grand Canyon.

Malah, jambatan itu akan menjadi jambatan kaca tertinggi dan terpanjang di dunia dengan kepanjangan lebih 43o meter dan 300 meter tinggi. -Astro Awani/8/10/15Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH