Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Jumaat, 2 Oktober 2015

Isu Dakwaan Henti Bantuan SAR: Apa Masalah PAS? - Kerajaan PinangSumbangan yang diberikan kepada sekolah agama adalah mengikut keperluan, bukan bermotifkan politik

KUALA LUMPUR: Kerajaan Pulau Pinang hari ini mengecam PAS dalam isu bantuan sekolah agama di Pulau Pinang dengan berkata PAS sengaja panjangkan isu ini sebab ia dibuat oleh Kerajaan Pakatan Harapan. 

Tambahnya, bantuan Kerajaan Negeri Pulau Pinang kepada sekolah-sekolah agama rakyat tidak tetap, demikian kata Kerajaan Pulau Pinang. 

Menurut Zulkifli Ahmad, setiusaha akhbar Abdul Malik Kasim, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna kerajaan negeri yang dipimpin oleh DAP itu tidak menyediakan bantuan tetap atau juga dikenali sebagai 'geran tetap', sebaliknya memberikannya secara bergilir berdasarkan keperluan. 

Oleh sebab itu senarai sekolah agama yang menerima sumbangan akan berbeza setiap tahun. 

"Ini bukan geran tahunan yang wajib dapat. Ini ialah sumbangan kerajaan negeri kepada sekolah-sekolah Agama Rakyat yang berkaitan. 

"Bukan semua dapat, kalau yang dapat pun bukan tetap. Berubah-ubah, mengikut keperluan," katanya kepada Berita Daily. 

Tambahnya, keputusan kerajaan negeri ini dibuat berdasarkan penilaian Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) justeru tidak ada motif politik dalam tindakan ini. 

Menurut Zulkifli lagi, tahun ini Pulau Pinang memberikan sumbangan kepada sebanyak 182 sekolah agama termasuk sekolah pondok yang ada di antaranya dimiliki oleh ahli PAS iaitu sekolah pondok Al-Majma' Attutath Al-Islami Al-Malizi di Bukit Mertajam. 

"Untuk tahun ini sahaja untuk Sekolah Menengah Agama Rakyat sebanyak tujuh buah, Sekolah Bantuan Kerajaan 11 buah, Sekolah Rendah Agama Rakyat sepenuh masa tujuh buah. Mahad Tahfiz kita bagi 27 buah." 

"Sekolah Rendah Agama Rakyat Kafa Intergrasi 104 buah, Tadika Islam 14 buah, Sekolah pondok enam buah," tambahnya. 

"Ini diberi berdasarkan keperluan, sebelum ini kita tidak bagi sekolah pondok, tahun ini baru bermula enam buah... Kita bagi ini tidak kira sekolah PAS, Umno, PKR tidak kira. Bagi sekolah mengikut keperluan. Kebetulan ada yang tidak dapat itu di bawah pimpinan PAS. Jadi dikaitkan," tambahnya. 

DAP memperuntukan RM1.75 juta untuk bantuan sekolah agama di negeri tersebut. 

Mengulas lanjut persoalan ini sebenarnya sudah dijawab secara bertulis kepada beberapa sekolah yang kini tidak lagi menerima sumbangan. 

"Apa isu dia? Ini bukan isu politik. Saja dipanjangkan sebab ini dibuat oleh kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang," beliau kecam PAS. 

"Tidak pula disebut bantuan yang telah diterima sebelum ini? "tanya lagi. 

PAS hari ini menerusi kenyataan media kerajaan negeri Pulau Pinang menjawab dakwaan berhubung penarikan bantuan kepada sekolah agama rakyat milik ahli parti itu. 

Berita Daily terdahulu menghubungi Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mohd Salleh Man namun beliau enggan mengulas isu ini.- BeritaDaily/1/20/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH