Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Khamis, 15 Oktober 2015

AMANAH Lobi Jaringan Islam, DAP Belajar di Turki


Lebih sebulan bergerak, Parti Amanah Negara (AMANAH) kini memulakan langkah mendekati tokoh-tokoh gerakan Islam dunia, jaringan yang sebelum ini dilihat didominasi PAS.

Timbalan Presiden AMANAH Salahuddin Ayub berkata mereka telah mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung Kesatuan Ulama Sedunia Prof Ali Alqaradaghi, di Doha, Qatar semalam.

AMANAH diwakili oleh timbalan penasihat umumnya Abd Ghani Shamsuddin, yang juga anggota pemegang amanah kesatuan itu serta bendahari parti Asmuni Awi.

“Pada pertemuan hampir dua jam itu, di samping memperkenalkan kewujudan AMANAH di persada politik Malaysia.

“Turut dibincangkan isu-isu semasa berhubung perkembangan mutakhir di Palestin, pergolakan negara-negara umat Islam di rantau teluk dan tidak ketinggalan juga perkembangan politik Malaysia,” kata Salahuddin.


Parti serpihan PAS itu selepas ini dijadual ke Istanbul, Turki untuk menyertai Persidangan Gerakan Islam dalam isu Palestin bersama anggota gerakan Islam lain pada 14 hingga 18 Oktober nanti.

Daripada aspek politik, pertemuan itu dilihat cubaan membina jaringan dengan gerakan Islam dunia yang rata-rata belum mengenali parti Islam baru itu.

Bincang dengan Sheikh Ghannouchi

Sementara itu, DAP, sekutu AMANAH dalam Pakatan Harapan, pula mengadakan lawatan kerja ke Turki dan Tunisoa bermula 12 Oktober sehingga Sabtu ini.

Diketuai ketua parlimennya sendiri Lim Kit Siang, ia disertai beberapa anggota parlimennya termasuk Teresa Kok (Seputeh), Zairil Khir Johari (Bukit Bendera) dan Steven Sim (Bukit Mertajam).

Turut menyertai rombongan adalah anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu Dr Syed Azman Syed Nawawi.


“Tujuan lawatan ini adalah untuk berjumpa dan membuka hubungan dengan pemimpin-pemimpin politik dan masyarakat madani di negara-negara tersebut agar dapat bertukar fikiran dan berkongsi pengalaman mengenai proses pendemokrasian, khususnya peranan gerakan siasah Islam dalam suasana pascarevolusi Arab Spring,” kata Zairil.

Penolong Setiausaha Kebangsaan DAP itu juga berkata mereka telah membuat kunjung hormat kepada Sheikh Rached Ghannouchi, presiden Ennahdah dan seorang tokoh agama disegani di dunia Islam.

DAP, kata Zairil, berbincang pelbagai bidang termasuk masa depan Islam, peri pentingnya kemuafakatan politik semua pihak, serta maqasid syariah yang menekankan kepentingan nilai-nilai Islam berdasarkan konsep rahmat ke seluruh alam.

Zairil berkata mereka memilih Turki kerana negara itu selepas 2002 dianggap ramai sebagai contoh kejayaan gerakan Islam yang bersifat moderat,

“...kami yakin bahawa banyak yang boleh dipelajari, baik daripada kelebihan mahupun kelemahan, daripada pengalaman mereka,” katanya lagi.

DAP, sebuah parti yang sering dilabel 'cauvinis Cina' oleh musuh politiknya sekarang ini sedang giat mendekati golongan Melayu. -Malaysia Kini/14/10/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH