Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, ,

Sabtu, 10 Oktober 2015

[Video] “Islam agamaku, muzik kerjayaku.” - Gisele Marie

“Islam agamaku, muzik kerjayaku.” Itulah jawapan Gisele Marie ditanya mengenai tindakannya memakai purdah ketika bermain gitar yang mengalunkan irama ‘heavy metal’ di pentas konsert.

Penampilannya ternyata mengejutkan banyak pihak, sekali gus memecahkan stereotaip wanita berpurdah.

Tidak dinafikan ramai wanita Islam yang menutup aurat kecuali muka dan tapak tangan menceburi bidang nyanyian atau bermain alat muzik, tetapi Gisele mungkin satu-satunya yang berpurdah! Lebih mengejutkan, genre pilihannya ialah muzik bingit dan ‘keras’.

Gisele Marie dari Sao Paulo, Brazil, kini bekerja keras untuk menyiapkan album pertama kumpulannya dan membuat kajian mengenai muzik keagamaan selama enam jam setiap hari.

Dia bagaimanapun masih merahsiakan nama kumpulannya sehingga album mereka diterbitkan tahun depan.

Gisele yang menggunakan gitar elektrik Gibson Flying V sebelum ini adalah anggota kumpulan heavy metal Spectrus yang diasaskan abangnya selama beberapa tahun sebelum berpisah dengan memberi alasan ‘perbezaan profesional’.

Wanita berusia 42 tahun ini adalah cucu kepada penganut Katolik dari Jerman dan memeluk Islam pada 2009, iaitu beberapa bulan selepas bapanya meninggal dunia.

Dia yang menjadi pemain gitar utama kumpulannya dan kerap memukau penonton dengan kemahiran dan aksinya di pentas meminati gitaris genre heavy metal tersohor, Randy Rhoads selain Jimi Hendrix, Lucia Jaco, Yngwie Malmsteen, Zakk Wylde dan Jeff Beck.

“Saya daripada keluarga yang mempunyai ikatan rapat dengan budaya terutama muzik. Saya mula mempelajari alat muzik sejak berusia lapan tahun, bermula dengan piano,” katanya.

Menurut Gisele, ramai terkejut melihat wanita Islam sepertinya yang memakai purdah bermain muzik, apatah lagi irama heavy metal. Bagaimanapun, ada yang berasakan penampilan seperti itu cukup menarik.

“Saya tak peduli pandangan orang terhadap saya kerana memakai purdah, tapi berharap mereka faham Islam agama saya dan muzik kerjaya saya. Sememangnya dua perkara itu melambangkan ciri peribadi saya.

“Saya fokus dalam bidang muzik dan hakikat saya beragama Islam tidak mempunyai pengaruh terhadap muzik,” katanya.

Ditanya sama ada, dia kini memecah stereotaip orang ramai, Gisele berkata: “Ya, itu sudah pasti. Saya harap lebih ramai wanita Islam melakukan perkara sama.”

“Saya dibesarkan daripada keluarga Kristian, tetapi dalam keluarga, perkara tidak menimbulkan sebarang masalah, malah mereka me­nyokong saya,” katanya.

Diaju persoalan sama ada berlaku sebarang musibah ketika dia memakai purdah sewaktu beraksi, Gisele berkata: “Buat pengetahuan anda, saya sudah lama memakai purdah.

“Bagi saya, ia pakaian seharian, pakaian biasa saya dan tiada apa yang berbeza ketika memakai purdah di atas pentas.

“Malah, saya rasa mampu mendaki tembok dengan memakai pakaian ini dan saya tiada masalah dengannya,” kata Gisele. - Harian Metro/9/10/15
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH