Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

, , ,

Khamis, 18 Jun 2015

DAP di Belakang Parti Baharu, Progresif PAS ‘Pragmatis Sekular’ - AJK PAS Pusat
Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan bekas pemimpin parti Islam itu yang tewas sebagai buruh-buruh kepada DAP dalam pembentukan parti politik baharu bakal ditubuhkan.

Perekabentuk, jurutera perunding dan kontraktor kepada parti baharu itu ialah DAP, kata Sanusi dalam serangan pertama ke atas 18 bekas pemimpin yang berkumpul di Muar, Johor Selasa lepas dan melancarkan gerakan membentuk muafakat baharu politik Malaysia.

Menurut bekas setiausaha politik kepada menteri besar Kedah Tan Sri Azizan Razak itu, parti baharu ("Parti Islam Progresif" menurut Sanusi) itu akan ditubuh dan bergabung dalam pakatan baharu dengan DAP tanpa PAS.

"Perekabentuk, consultant engineer dan kontraktornya ialah DAP dan buruh-buruhnya ialah segelintir bekas-bekas ahli dan mantan pemimpin PAS," tulis Sanusi.

Pemimpin progresif PAS yang berhimpun di Muar baru-baru ini tidak menolak penubuhan parti baharu untuk bekerjasama dengan PKR dan DAP. 

Sanusi dimasukkan dalam "cai" kumpulan konservatif dalam pemilihan PAS baru-baru ini dan menang sebagai AJK.

Beliau yang disifatkan penasihat utama Azizan dalam menguruskan Kedah ketika dipimpin Pakatan Rakyat (PR) itu juga melabelkan mereka "pragmatis sekular".

"Patutlah dalam dua muktamar PAS yang terakhir ini, tema dan ucapan dasar presiden mengangkat istiqamah yang terakam dalam Al-Quran dan hadis sebagai teras untuk mengacuankan perjalanan politik, dakwah dan tarbiyah pemimpin dan ahli PAS.

"Selepas dua kali seruan istiqamah dibacakan, bertempiaranlah sekelian yang terasuk pragmatis sekular," tulis Sanusi dalam Facebooknya, memperlekehkan kumpulan pemimpin progresif PAS itu.

Sanusi juga mendakwa, keputusan muktamar yang pada mulanya menakluki PAS kini sudah melangkau menakluki parti lain juga.

"Usul Dewan Ulama PAS dalam Muktamar ke-61 dilaksanakan oleh DAP dengan jayanya!" kata Sanusi.

Bagi beliau, pelaksanaan usul itu berlaku bagai terteguk kopi panas.

"Ada yang menelan paksa dan ada yang menyembur. PAS Pusat pun belum bermesyuarat untuk mengaplikasikan pandangan dari sudut hukum yang bakal diputuskan oleh Majlis Syura.

"DAP dan sekumpulan orang merentas jalan pintas (short cut) terhadap pelaksanaan usul itu. Apakah yang ingin dicapai?" soal Sanusi.

"Hari ini keinginan itu nampak jelas. Mereka hendak memberi persepsi buruk kepada PAS, khususnya kepada para ulama untuk menendang PAS keluar daripada Pakatan Rakyat.

"Mereka mahu capai matlamat politik diri sendiri, tanpa matlamat politik PAS," kata Sanusi. – 18 Jun, 2015.


P/s: Tidak cukup lagi kumpulan G18 ditohmah semasa dan sebelum muktamar, kali ini tohmahan yang sama yang disuarakan oleh AJK PAS Pusat yang baru dilantik.

InsyaAllah rakyat yang waras akan menolak mereka jika tohmahan begini berterusan. 


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH