Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.





Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Isnin, 22 Jun 2015

[Video] Pelakon Indonesia, Lukman Sardi Mengaku Murtad, Masuk Kristian




Pelakon popular Indonesia, Lukman Sardi mengumumkan keputusannya untuk memeluk agama Kristian sekaligus keluar daripada Islam.

Pengakuan pelakon berusia 43 tahun itu dapat ditonton di saluran YouTube sejak dimuat naik bermula 24 Mei lalu.

Lukman menceritakan hal tersebut semasa upacara ulang tahun di Gereja Bethel Indonesia (GBI) Ecclesia.

"Saya memilih untuk ‘percaya’ sekitar enam tahun yang lalu," ujarnya.

Menurut beliau keputusannya itu tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak termasuklah isterinya, Pricillia Pullunggono yang beragama Kristian. Ia adalah simpulan pencarian rohani yang berlangsung selama beberapa tahun.

Lukman merupakan anak kepada lagenda biola Indonesia, Allahyarham Idris Sardi. Hasrat Lukman untuk menukar agama turut dimaklumkan kepada arwah bapanya semasa beliau masih hidup.

“Ayah adalah orang yang paling kecewa kerana dia adalah seorang yang alim. Pesannya kepada saya supaya bertanggungjawab dengan pilihan sendiri,” tambahnya.

Media sosial khususnya Twitter dibanjiri pelbagai reaksi dari para pengikut industri hiburan di Indonesia.

Ada baiknya kita bertanya, mengapa Lukman Sardi pindah agama dan Tyrese Gibson pindah agama.— Bagus Prahutdi (@bagusprahutdi)June 22, 2015

Yg nyinyirin Lukman Sardi pindah agama pasti kehidupan beragamanya udah sempurna sekali. Kalo saya mah jauh dari baik, jd mending diem aja.— ELVEGANO (@elvgno)June 22, 2015

Nahh. Pelakon 'Sang Pencerah' masuk agama kristian. Siapa sangka kan?— Taqiie (@taqiie)June 22, 2015

Berita om@lukmansardipindah agama jgn dibesar-besarkan. Itu kan hak pribadi dia utk bebas memilih agama dan menjalankannya.— Kinanti Pricillia (@kikii1810)June 22, 2015

lukman sardi is mur**d while fast and furious's actor Tyrese Gibson is Muallaf.. sad and good news, but well is all about choice :)— hayati (@ciblekciwek)June 20, 2015

Lukman sardi tak boleh memakai nama orang tuanya ( sardi ) yg muslim,, sekarang cukup dengan nama sebutan baru ( lukman murtad )— PresidenOposisiRI (@farhatabbaslaw)June 19, 2015

Lukman Sardi Murtad? Lebih indah membaca ke-mualafan Actor Hollywood Tyrese Gibson, Maxwell & Will Smith— Alejandrodarman (@Alejandrodarman)June 19, 2015

Lukman Sardi pindah agama lebih bikin panik ketimbang kasus korupsi. Emang orang-orang negara ini punya masalah menentukan prioritas.— Adis (@germarama)June 20, 2015

Tidak kurang juga para netizen Malaysia yang turut menzahirkan pendapat mereka lantaran Lukman turut dikenali di negara ini.

What? Lukman Sardi changed religions? Oh my God! That's none of my business and has absolutely no effect whatsoever on my life!— Hasief Ardiasyah (@hasief)June 21, 2015

Saat Lukman Sardi dan Tyrese Gibson bertukar agama, kita masih lagi bengap dan buta, mahu menjadi penghukum di dunia.— hafizz dzulkifli (@fizzisme)June 21, 2015

@saifulislam@ahmadfirdaus507semoga Allah beri beliau hidayah— bumilangit (@bumilangit)June 22, 2015

tidak perlu banyak berita tentang lukman sardi semoga beliau di beri hidayah oleh Allah SWT— Eko aja (@Ekotrion20Eko)June 21, 2015

Pelakon utama watak Kiyai Ahmad Dahlan di dalam filem Sang Pencerah menjelaskan tindakannya murtad meninggalkan...http://t.co/vshdZxxjEt— Hasrizal Abdul Jamil (@saifulislam)June 22, 2015

Lukman terkenal kerana sering melakonkan watak seorang Islam yang alim seperti filem Sang Pencerah. Antara filem-filem lain lakonannya adalah Laskar Pelangi, Soekarno: Indonesia Merdeka, Merah Putih dan Janji Joni. -Astro Awani/22/6/15


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.com







TERIMA KASIH