Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Khamis, 11 Jun 2015

KWSP Pinjamkan RM25 Bilion kepada Pembinaan PFI yang Sarat dengan HutangDana pencen terbesar Malaysia merupakan pemiutang utama syarikat milik kerajaan Pembinaan PFI Sdn Bhd, yang meminjamkan RM25 bilion kepada syarikat pembinaan itu, tetapi Kementerian Kewangan berkata, ia dijamin oleh hasil daripada pajakan balik.

Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak berkata pendedahan pembiayaan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) ialah dalam bentuk pinjaman kadar tetap, dan bon atau langganan sukuk ialah sebahagian daripadanya, berdasarkan jaminan kerajaan, gadai janji aset dan jaminan bank.

Dalam jawapan bertulis di Parlimen, beliau berkata KWSP hanya mempunyai pelaburan sebanyak RM200 juta dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sarat dibebani hutang.

"Pelaburan KWSP dalam 1MDB hanya terhad kepada RM200 juta di mana ia dijamin kerajaan Malaysia.

"Manakala, pendedahan KWSP kepada Pembinaan PFI Sdn Bhd berjumlah RM25.29 bilion, yang dijamin pajakan balik daripada kerajaan Malaysia," katanya menjawab soalan Khalid Samad (PAS-Shah Alam).

Kedua-dua itu antara pendedahan portfolio KWSP dalam GLC berjumlah RM79.99 bilion pada 31 Mac tahun ini.

Pembinaan PFI mengumpul hutang hingga RM26.6 bilion dalam masa 7 tahun sejak ia ditubuhkan.

Ia merupakan syarikat milik Kementerian Kewangan Diperbadankan bertaraf "special purpose vehicle" ditubuhkan pada 28 September, 2006 bertujuan memperoleh modal untuk membiayai projek pembangunan dan program yang dikenal pasti kerajaan.

Ia susulan pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2013 siri ketiga mendedahkan Pembinaan PFI menjadi liabiliti antara ketiga tertinggi daripada semua entiti anak syarikat kerajaan berakhir pada 2012.

Najib berkata, sebagai cara memastikan pelaburan KWSP ini stabil dan konsisten dalam pulangan jangka masa panjang lebih daripada 50% daripada saiz pelaburan KWSP dilaburkan dalam instrumen berpendapatan tetap merangkumi sekuriti kerajaan tetap dan bon sama taraf serta pinjaman dan bon bagi kedua-dua mandat domestik dan global.

"Oleh yang demikian pulangan KWSP secara semulajadinya dipengaruhi pergerakan kadar faedah dan inflasi.

"Memandangkan kadar inflasi yang semakin meningkat sejak 2009, KWSP terus melabur dan mempelbagaikan lagi pelaburan dalam kelas aset Ekuiti dan Inflasi yang terdiri daripada hartanah dan infrastruktur sejajar dengan alokasi aset strategik KWSP dalam usaha menjana pulangan pelaburan optimum pada kadar risiko berpatutan," katanya. – The Malaysian Insider/11 Jun, 2015.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH