Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Isnin, 15 Jun 2015

Saya Sedia Jadi Hamba DAP - Pak Samad
Sasterawan ‎Negara Datuk A Samad Said yang baru menyertai DAP mengakui bersedia menjadi "hamba" kepada parti itu dan menolak sekiranya diberi jawatan dalam parti.

Samad yang mesra dengan panggilan Pak Samad berkata, ‎beliau sebelum ini pernah menyatakan hasrat kepada pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang untuk menjadi pengikut yang setia dan jujur, bermula dari bawah.

"Setakat ini belum ada pertemuan dengan pucuk pimpinan. Saya baru menyertai (DAP) tetapi saya bersedia jadi hamba bukan jadi pemimpin‎," katanya kepada pemberita selepas menjadi panel forum bahasa anjuran Kumpulan Sasterawan Kavyan di Shah Alam, hari ini.

Pak Samad secara rasmi menyertai DAP semalam dalam program Gabungan Impian Kelantan di Kampung Pasir Tumbuh, Kelantan‎.

Katanya, berada dalam politik beliau lebih selesa mengambil pendekatan untuk berunding secara tertutup jika ada kelemahan atau kritikan terhadap DAP atau Pakatan Rakyat (PR).

"Kalau ada sesuatu yang tidak benar atau sulit saya bersedia berunding secara tertutup, bukan macam ahli politik yang ada ini dia senggol satu sama satu di luar," katanya.

Pengerusi Yayasan Teoh Beng Hock 'Trust for Democracy' itu ‎berkata, penyertaannya dalam DAP bukan untuk mendapat kuasa dan tidak bercita-cita menjadi wakil rakyat dalam pilihan raya akan datang, salah satunya kerana faktor usia.

Pak Samad turut mengakui sebelum ini pernah dipelawa beberapa pihak untuk menjadi calon semasa Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

"Tetapi akhirnya terpulang kepada parti sebab saya jadi hamba kepada parti.

"Kalau berlaku apa-apa yang luar biasa itu bukan kerana saya yang menekankan tetapi saya yang mengisi.

"Oleh kerana usia dan masuk bukan kerana kuasa, untuk membetulkan kuasa, ya, mendapatkan kuasa, tidak," katanya.

Katanya, untuk menjadi ahli politik yang waras, setiap individu perlu menerima susunan hierarki dalam parti walaupun sudah memiliki nama besar dalam bidang lain.

"Kelebihan saya sasterawan negara dan sudah mempunyai nama tersendiri. Oleh kerana usia saya tua orang segan jadi itu yang penting," katanya.

Bagaimanapun katanya, akhirnya terpulang kepada pemimpin tertinggi DAP untuk menentukan kedudu‎kannya dalam parti.

Bercakap dalam forum, Pak Samad berkata perananya juga membolehkan pengaruh DAP tembus ke kawasan pedalaman masyarakat Melayu seperti program ‎penyerahan rumah mangsa banjir inisiatif Gabungan Impian Kelantan (GIK).

"Kalau DAP masuk kampung, saya yang masuk mereka terima.

"Derma orang Cina bagi haram tapi kalau ‎Melayu yang derma (itu) harum," katanya.

Sementara itu, mengulas ‎kefasihan wakil rakyat DAP bertutur Bahasa Melayu dalam Dewan, katanya prestasi mereka amat baik ketika berhujah dan pembentangan isu.

"Sama sekali tidak ada masalah dalam Dewan malah mereka adalah hasil didikan yang bagus," katanya. – The Malaysian Insider/14 Jun, 2015.

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH