Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

Isnin, 22 Jun 2015

Tiga Tahun Dukung Kawan Cacat di Sekolah
BEIJING-CHINA. Terlalu sukar untuk diungkapkan!

Bayangkan seorang sahabat anda sanggup menjadi kaki dan tangan anda sepanjang anda di sekolah.

Perkara itu kelihatan mustahil, tetapi mampu dilakukan oleh Xie Xu, 18, apabila sanggup mendukung zhang Chi, 19, dibahagian belakang badannya semata-mata untuk berulang alik ke sekolah setiap hari.

Bagi Xu, tiada apa yang diharapkan selain hanya memastikan rakannya dapat menimba ilmu ke sekolah.

Jadi melalui bantuan Xu, Chi tidak lagi menghadapi masalah untuk hadir ke kelas.

Perkara itu dilakukan selama tiga tahun. Ya, setiap hari selama tiga tahun!

Besar sungguh jasa dan kebaikan Xie Xu.

Tidak normal

Penyakit distrofi otot yang dihadapi sekian lama oleh Chi mengakibatkan dia sukar bergerak apatah lagi berjalan.

Dek kerana itu Chi sukar untuk melakukan aktiviti seperti remaja lain.

Namun siapa sangka kesakitan Chi tidak ditanggung oleh dirinya sendiri apabila ada orang lain sanggup memikul beban yang sama sepertinya. Iaitu sahabatnya Xu.

Sebenarnya kedua-dua sahabat ini bukanlah adik-beradik. Cuma, kenalan yang sama-sama menginap di asrama berhampiran Sekolah Tinggi Daxu di Xuzhou yang terletak di Wilayah Jiangsu, China.

Lakukan aktiviti bersama

Menurut Penolong Pengetua Sekolah tersebut, Guo Chunxi, kedua-dua sahabat itu sememangnya sentiasa bersama dalam apa jua perkara.

"Perlakuan mendukung selama tiga tahun memberi respons yang sangat baik kepada individu sekeliling.Lebih mengharukan Xu sanggup membasuh pakaian harian Chi, selain itu, dia juga berperanan dalam memenuhi keperluan makan Chi sebanyak tiga kali sehari.

“Xu akan mendukung Chi ke kafetaria apabila tiba waktu makan," katanya

Pelajar cemerlang

Kedua-dua sahabat ini dinobatkan antara pelajar cemerlang di sekolah.

Akan tetapi tempoh kebersamaan mereka semakin singkat apabila kedua-duanya akan mengejar cita-cita mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Xu dikhabarkan menerima tawaran temu duga ke Institut Politeknik Nanjing, sementara Zhang Chi pula dalam proses mempersiapkan diri untuk mengambil peperiksaan kemasukan pendidikan tinggi negara 'Gaokoa'.

Sehingga kini, perbuatan Xie Xu, menjadi inspirasi kepada dunia.

Di sebalik paparan kejahatan dan kezaliman dunia yang saban hari dipaparkan, rupa-rupanya masih ada manusia yang benar-benar berhati murni dan sebaik Xu, inilah yang dikatakan sahabat yang benar-benar ikhlas dan jujur dalam bersahabat. -Sinar Harian/22/6/15

P/s: SALUT!!!


Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH