Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 2 Jun 2015

Muktamar PAS: Kumpulan Proulama Dijangka Sapu Bersih JawatanHadi Selamat 500 Undi - Penganalisis

Di atas kertas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan kumpulan proulama PAS dilihat selamat dengan sekurang-kurangnya 500 undi daripada keseluruhan 1,195 perwakilan dalam muktamarnya Khamis ini.

Pengamat politik PAS Muhammad Hisomuddin Bakar berkata jumlah sokongan, daripada trend pengundian blok, bagaimanapun boleh mencecah sehingga 700 orang atau 70 peratus.

Pengarah eksekutif pusat kajian bebas Ilham Centre berkata angka itu tergambar daripada perubahan besar akar umbi yang menyaksikan kumpulan tidak pro-status quo berjaya disingkirkan.

Kes paling menarik apabila bekas menteri besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin kecundang di tangan pemimpin kawasan kurang terkenal setelah mengetuai kawasan itu selama 16 tahun.

"Dengan bertukarnya perwakilan baru, komposisi yang memilih pemimpin yang progresif, berdasarkan merit, rasional, kelebihan individu dan kesan kepada pilihan raya umum akan datang juga sudah bertukar.

"Dengan pertukaran ini juga, di atas kertas, kumpulan proulama atau konservatif sudah menang di peringkat lapangan dan kawasan.

“Dan peluang mereka (proulama) cerah, di peringkat jawatankuasa pusat," kata Pengarah Eksekutif Ilham Centre Muhammad Hisomuddin Bakar.

Perbersihan total

Setelah 13 tahun, Hadi dicabar oleh bekas naib presiden dan presiden 17 tahun Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Ahmad Awang.

Timbalannya Mohamad Sabu pula dicabar ulama terkenal parti Islam itu Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. 

Dihubungi Malaysiakini, Hisomuddin berkata perubahan kepimpinan PAS di peringkat kawasan berlaku di hampir kesemua 192 kawasan PAS di seluruh Malaysia.

Katanya, perubahan itu dilihat dicapai hasil program terancang di peringkat kawasan oleh kumpulan itu sejak berakhirnya muktamar PAS di Batu Pahat tahun lalu.

“Kalau mengikut mengundi mengikut blok, pembersihan secara total akan berlaku.

"Sistem ini efektif untuk menguasai kepimpinan kawasan dan untuk mencapai kemenangan di peringkat pusat," katanya.

Pemilihan jawatankuasa pusat PAS akan berlangsung Khamis ini dalam muktamarnya yang ke-61 di Kuala Selangor.

Keputusan dijadual diumumkan keesokan harinya. -Malaysia Kini/2/6/15

Berkaitan:

Cerita UG/Agenda Kerajaan Perpaduan.

Siapa peneraju, penyokongnya?

Mengapa dan siapa yang menggagalkan agenda itu?

Apa kaitannya dengan pemilihan parti?

Mahu tahu?

Tonton.

Fitnah? Sila saman Hasan Ali.
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH