Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Selasa, 24 Ogos 2010

Awas, e-mel Palsu Daripada "Yahoo"!


Saya menerima berpuluh-puluh e-mel yang kononnya dihantar oleh Yahoo. e-mel tersebut meminta saya mengemaskinikan beberapa data yang disertakan dalam e-mel tersebut. Saya salin dan tampal e-mel tersebut:

e-mel 1:
Confirmation Account!!!!!
Wednesday, 25 August, 2010, 3:15 AM
From:
"Yahoo Mail Service"
Add sender to Contacts
To:
undisclosed-recipients
Yahoo! Customer Care Satisfaction Survey

Dear Valid User,

This is for your own safety to avoid your account closed, you will have to verify your account by filling out your Login below by clicking the reply button. We apologies for any inconvenience.

User name:.......................
Password:........................
Date Of Birth:...................
Occupation:......................
Country Of Residence:............

After receiving the information requested you will be able to continue using your Account.

Customer Care
71594822
e-mel 2:


This message is from the Database Information Technology service messaging center, to all our e-mail account holders. All Mail hub systems will undergo regularly scheduled maintenance. Access to your mailbox via our mail portal will be unavailable for some period of time during this maintenance period.

We shall be carrying out service maintenance on our database and e-mail account center for better online services. We are deleting all unused e-mail accounts to create more space for new accounts.

In order to ensure you do not experience service interruptions/possible deactivation Please you must confirm this email immediately trough click the link to verify that you are the owner of this mail.

https://login.yahoo.com/config/login?.src=fpctx&.intl=id&.done=http%3A%2F%2Fid.yahoo.com%2F&.pd=c%3D6T7evjap2e6CwWSb86QVdqk-

Failure to do this may automatically render your e-mail account deactivated from our email database/mail server. to enable us upgrade your email account, please do reply to this mail.

Thanks.

Upgrade Team
Perhatikan e-mel-e-mel di atas. Teks e-melnya memang cacamarba dan tonggeng langgang baik dari segi tatabahasa, ejaan, dan tanda baca.

Yang membuatkan saya terfikir e-mel ini palsu apabila data yang diminta ialah KATA LALUAN pengguna yang perlu ditulis dalam bentuk teks. Bayangkan jika anda membalas e-mel tersebut dengan memberikan "nama pengguna" dan "kata laluan" e-mel anda, sudah tentu e-mel itu akan disalahgunakan untuk kepentingan pihak tertentu.

Hati-hati!

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH