Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Rakan DUNIACACAMARBA

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.

Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Cerita UG- Kerajaan Perpaduang

Agenda Unity Government (UG). Apa progresnya selepas ketiadaan TGNA?Video lain:1....

Posted by DUNIACACAMARBA on Saturday, October 17, 2015

,

Ahad, 29 Ogos 2010

Celah Mana Patriotiknya Pemuda Ini?


Blog ini ada mengulas fasal pemuda ini dahulu. Satu fasal penghinaannya terhadap lagu Negaraku, dan satu lagi fasal makiannya kepada TNB. Hari ini dia "memaki" pula guru besar rasis yang tengah hangat dibicarakan di blog mahupun di media konvensional. Saya tidak mahu komen fasal itu.

Hari ini PM dan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan menyarankan agar budak ini disiasat kerana menerbitkan video yang mengutuk pengetua rasis kontroversi itu. Hal ini pun saya tidak mahu komen. Utusan Malaysia pun ada menyiarkan fasal Namewee hari ini. Artikel itu boleh anda baca di sini.

Saya mengunjungi blog pemuda ini tadi. Artikel terbaharu di blognya menyiarkan fasal pendiriannya tentang perkauman, mengutarakan cabaran debat terhadap Ketua Puteri UMCO, penerimaannya terhadap konsep 1Malaysia, dan ucapan kemerdekaannya kepada negara. Gambar di atas turut disertakan bersama-sama dengan artikel tersebut. Wah, patriotiknya, Namewee!

Namun, sayang seribu kali sayang, di balik kata-kata sayang akan negara, patriotisme, 1Malaysia, pemuda ini hanya menggunakan bahasa Cina dan bahasa Inggeris sebagai medium di blognya. 100%. Jika tidak kerana gambar di sebelah ini, sudah tentu pembaca tidak mengetahui asal usulnya. Jika patriotik, mengapa tidak menggunakan bahasa kebangsaan?

Saya menggelintar internet, rupa-rupanya Mazidul juga ada menulis fasal budak ini. Kata Mazidul:
Entahlah, pengalaman sewaktu saya menemubual Namewee secara live sebelum ini menunjukkan dia tidak fasih berbahasa Malaysia justeru memohon saya menemubualnya menggunakan bahasa Inggeris. Malangnya, bahasa Inggerisnya juga tidak sehebat tulisan di dalam blog anak kelahiran Muar, Johor itu.

Saya lihat dia juga gabrah sebelum sesi interbiu bermula.

"Awak rakyat Malaysia, tak boleh berbahasa kebangsaan?," soalannya saya kepadanya.

Hairan, di dalam blognya dia mendakwa patriotik.
Rupa-rupanya, pemuda ini tidak fasih berbahasa kebangsaan. Saya setuju dengan tulisan Mazidul. Sebelum ini, saya ada menulis secara ringkas dan mengulas tulisan Datuk Ahmad Rejal Arbee fasal ketidakfasihan orang bukan Melayu bertutur menggunakan bahasa kebangsaan. Dalam tulisan itu saya tanya: Layakkah anda bergelar warganegara jika tidak fasih berbahasa Malaysia? Jika pemuda ini tidak fasih bertutur dan menulis dalam bahasa kebangsaan, celah mana patriotiknya pemuda ini? Adakah kerana dia dilahirkan di Muar Johor?

Alahai! Bagi rakyat Malaysia yang gagal menguasai  (fasih- fahami maksud "fasih") bahasa kebangsaan, saya tanya sekali lagi: Layakkah anda bergelar warganegara, apatah lagi sebahagian warga asing yang bekerja di negara ini mampu menguasai bahasa kebangsaan selepas beberapa tahun bekerja di negara ini?!

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Leave a comment

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook.

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel.

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian Duniacacamarba (DCM).

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.

Terima kasih.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.comTERIMA KASIH